Ploieşti: Au început controalele în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Au început controalele în şcoli
Ploieşti: Au început controalele în şcoli

Peste 160 de unităţi şcolare din Prahova, din cele peste 800 existente, au probleme în obţinerea autorizaţiilor igienico -sanitare de funcţionare.

Direcţia de Sănătate Publică Prahova a pus gând rău tuturor şcolilor şi grădiniţelor din judeţ care nu s-au pus la punct cu avizele igienico - sanitare de funcţionare. Unităţile de învăţământ au fost deja somate să se conformeze normelor în vigoare pentru a începe noul de învăţământ în condiţii de maximă siguranţă pentru elevi.

Cele mai mari probleme au fost semnalate la şcolile şi grădiniţele din mediul rural. La multe dintre ele, inspectorii DSP au descoperit că nu au grupuri sanitare dotate corespunzător sau că acestea sunt stricate, ori, mai grav, că sunt amplasate nu în clădirea unităţilor, ci în curte, în spaţii neigienizate. Alte probleme semnalate în urma controalelor care au avut loc în ultima săptămână sunt lipsa instalaţiilor de apă potabilă, mobilierul vechi, cu bănci şi scaune rupte, dar şi terenurile de sport - pline de denivelări şi împrejmuite de garduri rupte.

Părinţii se revoltă
Printre unităţile unde au fost depistate nereguli se numără liceul din Boldeşti Scăeni,  şcoala din Băicoi, cea din Strejnic, o cantină şcolară din Valea Călugărească, dar şi unele locaţii din mediul rural şi chiar din Ploieşti unde lucrările de reabilitare au fost întrerupte sau nu au mai avut loc din lipsă de fonduri.

“Ar fi  normal ca toţi copiii să înveţe în şcoli bine igienizate, cu bănci noi, unde cadrele didactice să le asigure toate condiţiile pentru ca ei să înveţe bine. Nu aş sta liniştită dacă aş afla că fiica mea se poate îmbolnăvi din cauza neglijenţei unor oameni”, a spus Adriana Dima, mama unei fetiţe din Băicoi, care anul acesta va intra în clasa I.

“Am un băiat care este elev în clasa a treia. Nu pot spune decât că anul trecut, în timp ce erau la ore, în şcoală aveau loc tot felul de reparaţii, iar copilul nu se putea concentra din cauza zgomotelor. Normal ar fi ca până la începutul anului şcolar să aibă lor astfel de lucrări”, a spus Elena Simion, o ploieşteancă în vârstă de 37 de ani.

Din nefericire, chiar şi acele unităţi de învăţământ care nu au avize igienico-sanitare de funcţionare îşi vor deschide porţile de la 15 septembrie, chiar dacă în mod normal, ele ar trebui închise până la conformare.

Pot funcţiona cu avize provizorii
Toate cele 800 de unităţi de învăţământ din Prahova vor fi din nou verificate de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică până la începutul noului an şcolar. Dacă până la 15 septembrie, acestea nu vor primi autorizarea, DSP are obligaţia de a emite avize provizorii de funcţionare. Inspectorii DSP spun însă că vor fi foarte exigenţi şi în ceea ce priveşte acordarea acestor documente.  

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite