„Bombe alimentare“, oferta „eco“ din pieţele ploieştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii ignoră temperaturile ridicate şi vând alimente alterate, însă nici autorităţile nu se lasă mai prejos: ele au confiscat deja 1,5 tone de carne şi au aplicat amenzi de 45.000 de lei. Mulţi cumpără alimentele alterate, pe motvi că sun "naturale".

La Halele Centrale din Ploieşti, de la primele ore ale dimineţii, vânzătorii prezintă trecătorilor oferta bogată în ouă şi lapte. Produsele, ticsite după tejghele, sunt oferite spre comercializare în ciuda faptului că stau ore bune în căldură, fără a fi conservate corespunzător.

La Piaţa Nord,  ouăle îşi aşteaptă clienţii direct de pe trotuar.

„Nu au nimic ouăle astea, ba din contră sunt foarte sănătose pentru că sunt de la găini crescute în mediul lor. Cumpăr mereu de la ţărani dar nu am avut probleme niciodată", spune Laura, o cumpărătoare. De obicei, laptele este vândut cu 3 lei litrul, iar un ou costă 40 sau 50 de bani, în funcţie de mărime. Cam tot atât cât şi produsele similare vândute în magazine. „Vindem şi noi ce avem prin curte, pentru că avem pensii mici şi nu ne ajungem cu banii. Sunt bune, maică, nu au nimic, iar dacă nu vindem ouăle azi mâine nu mai venim tot cu ele, aducem proaspete", spune una dintre precupeţe de la Hale.

Se lasă cu controale

Inspectorii Oficiului Judeţean pentru protecţia Consumatorului Prahova, alături de reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, ai Direcţia de Sănătate Publică, ai Gărzii Financiare şi ai Poliţiei, au instituit, din această săptămână, o comisie de verificare a tuturor unităţilor de alimentaţie publică din oraş. Controalele vizează  verificarea alimentelor dar şi a calităţii de producător a pieţarilor.

În urma controalelor demarate în urmă cu câteva zile, nu mai puţin de 1,5 tone de carne alterată a fost confisacată de la un comerciant, patronul fiind sancţionat şi cu o amendă de 45.000 de lei.

În plus, pentru că aveau termenul de valabilitate expirat, alte peste 60 de kilograme de peşte au fost reţinute.

Pieţele la control

Controalele se vor desfăşura în aceaste zile în pieţele din Ploieşti dar şi în magazinele şi pieţele din afara municipiului.  

Nici restaurantele nu au scăpat de rigorile inspectorilor. În urma unor verificări efectuate de reprezentanţii OPC Prahova, din cele 12 restaurante controlate pe Valea Prahovei, 5 au primit sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 40.000 de lei, însă, inspectorii au mai dat şi trei avertismente. „Comercianţii care pun în pericol sănătatea consumatorilor şi care vând produse ieşite din termen, care pot duce până la apariţia unor toxiinfecţii alimentare, riscă amenzi de până la 100.000 de lei şi suspendarea activităţii unităţii lor", explică inspectorul Alexandru Cârdei, din cadrul OPC Prahova.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite