Asfalt cu sclipiri de diamant la Câmpina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asfaltul turnat pe Bulevardul Culturii din Câmpina strălucește, la propriu. Efectul a fost obținut prin folosirea carburii de siliciu în amestecul asfaltic. Această formulă este în mare vogă în străinătate, pentru locurile de promendă și aeroporturi.

Câmpinenii sunt mândri nevoie mare de asfaltul strălucitor care a apărut de curând pe Bulevardul Culturii din municipiu. Și au și de ce, pentru că această formulă a fost utilizată în premieră națională în orașul lor. „Chiar dacă la noi nu s-a mai folosit astfel de particule de siliciu pentru asfalt, pe afară este la modă de ceva timp. Locurile de promendă sunt decorate astfel pentru efectul estetic: asfaltul strălucește atât ziua, în soare, cât și noaptea, de la lumina artificială a felinarelor. Efectul este unul de basm", este mândru și primarul Horia Tiseanu.

Cele 21,2 tone de carbură de siliciu au fost donate municipalității de câteva firme de construcții din oraș, valoarea materialului fiind de peste 25.000 de euro. Pe lângă strălucire, carbura de siliciu are câteva efecte mult mai apreciate de câmpineni, pentru că amestecul imprimă asfaltului și o rigiditate sporită, duritate și rezistență la rupere. „Înainte de compactarea finală a trotuarelor, au fost împrăștiate granule mari de carbură de siliciu, iar amestecul se solidifică cu acest praf strălucitor deasupra. Astfel, pe lângă frumusețe, un astfel de asfalt are o durată de viață aproape dublă", explică Horia Tiseanu.

Bulevard retro

Intenția municipalității este ca Bulevardul Culturii să redevină locul de promenadă preferat al locuitorilor din Câmpina, așa cum se întâmpla în perioada interbelică, iar sclipiciul de pe asfalt este considerat un motiv în plus pentru atracția locului. „Lucrările de modernizare presupun, printre altele, reabilitarea carosabilului cu un covor asfaltic, consolidarea trotuarelor și amenajarea de borduri. Am alocat pentru aceste modernizări aproximativ 700.000 de lei din bugetul local. A fost foarte bine pentru noi faptul că praful de siliciu nu a necesitat fonduri în plus", ne-a mai spus primarul municipiului.

Alți peste 700.000 de lei au fost obținuți de Primărie de la Fondul de Mediu pentru reabilitarea parcului de pe acest bulevard. Autoritățile vor să amenajeze locuri de joacă pentru copii, să instaleze felinare retro și bănci cu aspect interbelic și să monteze o fântână arteziană.

Tehnologia „asfaltului cu diamante" este folosită în străinătate și pe aeroporturi pentru efectul vizual deosebit.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite