Animalele de la Zoo Bucov, tratate regeşte pe timp de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursoaica Tica este răsfăţata Grădinii Zoologice Bucov (foto Alex Policală)
Ursoaica Tica este răsfăţata Grădinii Zoologice Bucov (foto Alex Policală)

Necuvântătoarele Grădinii Zoologice Bucov sunt pregătite de iarnă. Primesc hrană consistentă şi stau în adăposturi încălzite.

Animalele şi păsările care trăiesc în captivitate la Grădina Zoologică din Bucov se pregătesc de Crăciun. Îngrijitorii lor au avut grijă ca acum, în sezonul rece, să nu ducă lipsă de hrană consistentă şi de căldură. Depozitele sunt aprovizionate cu tot ce trebuie d-ale gurii pentru necuvântătoare: carne, furaje pentru ierbivore, fructe de tot felul şi medicamente.

"O să trecem iarna cu bine, ne-am pus la punct cu tot ce trebuie pentru ca animalele să nu aibă de suferit. Avem medicamente, vitamine şi mâncare pe săturate", a precizat Cătălin Vlad, directorul de la Zoo Bucov. Sistemele de încălzire funcţionează fără întrerupere, iar temperaturile din interior nu scad sub 22 de grade.

Animalele şi păsările mai sensibile la frig sunt ţinute în carantină, aceasta fiind o încăpere izolată termic şi foarte călduroasă. Aici convieţuiesc, în cuşti separate, păuni, porci vietnamezi, zeci de şinşile şi capre de camerun.

"Avem grijă de fiecare vietate. Le acordăm toturor multă atenţie, pentru că sunt sensibile la frig. Chiar şi animalele care au blană groasă şi sunt rezistente la frig stau în adăposturi ferite de temperaturi joase. Le-am căptuşit pe interior acoperişurile cu fân, ca un fel de izolaţie termică", a spus Paraschiva Înjunghiatu, nutriţionista animalelor de la Zoo.

Pentru că este foarte frig afară, cei cinci lei şi jaguarul preferă să stea la adăpost. Aceştia sunt hrăniţi mai consistent pe timp de iarnă: primesc multă carne de pui, şi, o dată pe săptămână, sunt serviţi cu o porţie zdravănă de carne de cal. Până şi papagalii se pot lăuda cu faptul că vor sta la cald în această iarnă. "Casa" lor, în care vor fi mutaţi peste două săptămâni, a fost modernizată cu geamuri termopan şi centrală termică.

Tort, prăjituri şi fructe, de Crăciun

Cozonacul cu stafide şi fructe exotice, plăcinta cu dovleac şi tortul cu mere sunt doar câteva dintre delicatesele pregătite special pentru animalele aflate în captivitate la Zoo Bucov, pentru masa de Crăciun, dar şi pentru Revelion.

"A devenit deja tradiţie ca, în preajma Crăciunului, să organizăm un festin culinary pentru cele 430 de locatari necuvântători ai Grădinii Zoologice. Pe 22 decembrie, de la ora 10.00, începe petrecerea. Îngrijitorii vor prepara hrană aleasă pentru fiecare specie în parte. Carnivorele vor fi cele mai răsfăţate, acestea primind la masă mai multă carne ca în zilele obişnuite din an. Vom pregăti prăjituri, ba chiar şi un tort, şi, ca noutate, le vom da şi nişte jucării", a explicat Cătălin Vald, directorul de la Zoo Bucov.

Ca în fiecare an, ursoaica tibetană Tica, cel mai vârstnic locatar de la Grădina Zoologică, va fi răsfăţata îngrijitorilor dar şi a vizitatorilor. Ea va primi tort din biscuiţi, prăjiturele cu fructe, mere şi portocale.

Noi generaţii de pui, la Zoo

Maimuţelor pavian pare să le priască de minute viaţa în captivitate. Au un spaţiu de joacă spaţios şi mâncare la discreţie. Iar de curând, numărul lor a crescut. Patru pui  fac senzaţie în rândul micilor vizitatori. Până la sfârşitul acestui an o capră de Camerun va deveni şi ea mămică. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite