Ploieşti: Animalele de la Zoo suferă din cauza caniculei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Animalele de la Zoo suferă din cauza caniculei
Ploieşti: Animalele de la Zoo suferă din cauza caniculei

La Grădina Zoologică Bucov au fost luate măsuri speciale anticaniculă. Adăposturile animalelor sunt udate cu jet de apă rece, la ore de vârf când afară este foarte cald, apa de băut este schimbată de trei ori pe zi, iar la unele specii a fost suplimentată hrana cu multe fructe suculeste.

Nu doar oamenii sunt afectaţi de caniculă, ci şi animalele, acestea necesitând o îngrijire specială atunci când termometrele indică temperaturi foarte ridicate.

Îngrijitorii Grădinii Zoologice Bucov au observat că animalele încearcă singure să se ferească de căldură. Se adăpostesc în locuri umbroase, sub copaci şi consumă multă apă.

Ca să le ajute să treacă mai uşor peste această perioadă, angajaţii parcului le-au suplimentat porţiile de mâncare cu tot felul de fructe şi legume proaspete – mere, piersici, morcovi şi sfeclă roşie. Toate acestea le sunt servite la umbră, pentru a nu se deteriora.

Stau la “ştrand” şi mănâncă mere
Cei mai fericiţi de măsurile anticaniculă sunt cei cinci urşi carpatini, aflaţi în capitivitate la Zoo. Cât este ziua de lungă, ei înoată în apa din canalul săpat în incinta adăpostului şi se delectează cu fructele pe care le primesc la discreţie.

Când se satură de “ştrand”, urşii se bagă la culcare în cele trei încăperi, situate într-o zonă ferită de soare. “Este normal să avem grijă de aceste animale.Ori de câte ori situaţia o impune, cum este acum foarte cald afară, ne asigurăm că toate vietăţile din incinta grădinii pot să treacă cu bine de perioada caniculară. Le schimbăm apa de cel puţin trei ori pe zi şi le dăm şi vitamine”, a spus Iulian Costache, purtător de cuvând la Parcul Constantin Stere, în incinta căruia funcţionează Grădina Zoologică.

“La adapostul de ursi si feline, alimentarea cu apa în canale se face în permanenţă, iar la unele adaposturi –cum ar fi la maimuţele pavian şi berber, şi la lamele Alpaka suprafeţele din adaposturi sunt udate în mod frecvent cu jet de apă, ca să nu se încingă de la soare”, a mai precizat acesta.

Copiii vin la Zoo pe răcoare
Şi vizitatorii s-au mai rărit la orele de vârf când este foarte cald. Părinţii preferă să-şi aducă copiii ori dimineaţă ori mai pe seară, când începe să adie vântul.

“Am venit să văd urşii şi lei. Mi-au plăcut mult lebedele. Am văzut că ele stau toată ziua în apă şi înoată. Cred că sunt tare fericite. Nu cred că le este cald, lor le place la căldură, de aceea toamna pleacă spre ţările calde”, a spus Alina Dumbrăvescu, o fetiţă în vârstă de 11 ani.

“Am venit cu mama mai de dimineaţă. Am văzut că urşii mâncau mere, erau pitiţi undeva la umbră, iar unul se bălăcea în apă. Cred că le este foarte cald cu blana de pe ei”, crede Dănuţ Mocanu, un băiat de şapte ani venit cu părinţii să viziteze animalele aflate în captivitate.

Regimul special anticaniculă va fi respectat la Grădina Zoologică şi în zilele următoare, îngrijitorii urmărind cu atenţie prognozele meteorologice.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite