Angiograful de la Spitalul Județean, prea scump pentru cardiacii din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Albu spune că doar câteva zeci de pacienţi îşi permit să plătească pentru aceste intervenţii. Foto: Alex Policală
Medicul Albu spune că doar câteva zeci de pacienţi îşi permit să plătească pentru aceste intervenţii. Foto: Alex Policală

Primit de la Ministerul Sănătăţii în urmă cu mai bine de un an, angiograful de un milion de euro al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti este folosit la potenţial minim, din cauza costurilor mari.

Analizele la aparatul-minune de la secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean Ploieşti sunt prea scumpe pentru beneficiari. Primit de la Ministerul Sănătăţii în urmă cu mai bine de un an, angiograful de un milion de euro al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti este folosit la potenţial minim, din cauza costurilor mari. Situaţia este valabilă în multe judeţe din ţară, care nu au fost incluse de minister în programul naţional de cardiologie, subvenţionat de la buget. Pentru analizele în aceste unităţi, cum este şi Ploieştiul, bolnavii trebuie să scoată din buzunar 2.000 de lei. Preţ de început!

În Prahova există peste 4.000 de persoane luate în evidenţă cu afecţiuni cardiace, secţia de la Judeţean fiind singura cu acest profil din judeţ.

Nu suntem incluşi în programul naţional, ni s-a spus că nu sunt fonduri suficiente. O intervenţie poate ajunge să coste şi 2.000 de euro, în caz că e nevoie de două stenturi. Pacienţii pot merge la Bucureşti, pentru o intervenţie gratuită, însă acolo sunt liste de aşteptare de câteva luni. Unii nu-şi permit să aştepte atât de mult. La noi vin cam patru persoane pe zi şi avem programări făcute pe următoarele două săptămâni. Categoric sunt mult mai mulţi cardiaci care au nevoie de aceste analize, dar nu-şi permit", ne-a declarat medicul Marian Albu, de la SJU Ploieşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor de sânge. Pe lângă investigaţii, permite şi efectuarea de tratamente, completate de inserţia unui dispozitiv care se numeşte stent, asemănător unei plase metalice pentru susţinerea pereţilor vaselor. Aparatul a fost oferit, anul trecut, de Ministerul Sănătăţii.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite