Ploieşti: Angajatorii nu găsesc personal specializat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu al unei companii de recrutare arată că, în ţara noastră, firmele întâmpină dificultăţi în ocuparea poziţiilor din cauza lipsei de talente de pe piaţă.

Conform studiului Manpower privind Deficitul de Talente 2009, în ciuda crizei economice, 62% dintre angajatorii din România au dificultăţi în ocuparea anumitor posturi.

Topul primelor zece poziţii pentru care angajatorii au probleme în acoperire sunt: muncitori calificaţi, ingineri, reprezentanţi vânzări, manageri, poziţii în finaciar – contabilitate, personal pentru hoteluri şi restaurante, bucătari/bucătari şefi, şoferi, specialişti IT şi muncitori necalificaţi. 

Rezultatele studiului sunt valabile şi pentru piaţa de muncă din Ploieşti. Aici, conform celor declarate de Iuliana Leurent, branch manager al firmei Manpower, domeniul cel mai solicitat rămâne producţia, ca pol industrial de dezvoltare. În afara marilor investiţii făcute până anul trecut, companii străine mai mici îşi stabilesc centre de producţie în zonă.

Necoordonare între sistem şi specializările existente
În majoritatea ramurilor de activitate cererea este orientată către specialişti, ingineri şi contabili, iar cea mai mare parte a celor care se află în căutarea unui job sunt muncitori necalificaţi care au fost atinşi de restructurarea sau reorganizarea internă a companiilor din ultima vreme.

În ceea ce priveşte neconcordanţa care există pe piaţă între cerere şi ofertă, Iuliana Leurent este de părere că “există probleme serioase astăzi şi vor exista cu siguranţă şi mâine în ceea ce priveşte necoordonarea sistemului şi a specializărilor din învăţământ cu cererea de pe piaţa muncii şi fac, în special, referinţă la scăderea numărului de profiluri tehnice. În plus, angajatorii se confruntă cu o scădere a nivelului de cunoştinţe a candidaţilor, dobândite în urma absolvirii unei şcoli şi a lipsei de motivaţie alta decât cea financiară”.

Limbile străine, factor esenţial de decizie
Şi Luminiţa Turcu, asistent manager la Cabinet Pari ne-a spus că firma pe care o reprezintă are dificultăţi în a găsi oamenii pe care companiile îi caută.

“De exemplu, pentru poziţia de asistent manager care este foarte solicitată, indiferent de domeniul de activitate al firmei, ne ia destul de mult timp să identificăm o persoană potrivită. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că datele de pe CV-urile pe care noi le primim nu corespund realităţii, în special în ceea ce priveşte cunoştinţele de limba engleză”, a mai precizat Luminiţa Turcu. În momentul în care cunoştinţele de limba engleză are candidaţilor sunt testate, se constată că mulţi dintre aceştia nu au nivelul pe care îl trec pe CV. 

Limbile străine au devenit un factor esenţial de decizie, dincolo de specializarea tehnică, datorită angajatorilor şi partenerilor acestora ce sunt predonderent de sorginte străină. Engleza este limba de bază pe care majoritatea firmelor o solicită la angajare, dar şi limbile rare au început să fie căutate.

Se caută inginerii de producţie
În prezent, companiile recrutează preponderent poziţii de middle şi top management. Astfel, putem spune că există două trend-uri principale: înlocuiri de personal şi crearea de echipe în baza unui proiect nou de investiţie. Candidaţii solicitaţi sunt atât cei cu peste cinci - şapte ani de experienţă, cât şi cei cu doi - trei ani.

Din cei de top management, inginerii de producţie sunt cei mai căutaţi. Aceştia însă sunt o tagmă puţin aparte datorită oportunităţilor salariale pe care le pot avea în proiecte în străinătate faţă de oferta locală, fie ea şi generoasă.

Romania ocupă primul loc în lume, cu cel mai ridicat grad de dificultate din cele 33 de ţări incluse în studiu la nivel mondial, cu 32 de procente peste media la nivel global.

Vocea străzii

Irina Neagu, manager
“Încerc de câteva luni bune să angajez o fată pentru postul de asistent manager, însă nu reuşesc să găsesc pe nimeni potrivit”.

Corina Iacob, absolventă
“Am terminat Facultatea de Litere şi Ştiinţe anul trecut şi nu îmi găsesc de lucru în domeniu. Acum lucrez la o societate de asigurări”.

Dan Conţu, inginer
“Sunt angajat la o societate în domeniul petrolului, post pe care l-am găsit imediat după absolvirea facultăţii şi sunt mulţumit”.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite