Alice Burtea lucrează de 30 de ani la pescăria din Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe Alice Burtea o cunoaşte tot Ploieştiul de la raionul de pescărie de la Halele Centrale, cu cele mai bune şi mai proaspete sortimente.

Lucrează în domeniu de aproape 30 de ani, iar printre comercianţii de peşte de la Halele Centrale este o un fel de vedetă, mereu optimistă, cu zâmbetul pe buze şi o vorbă bună pentru fiecare, fie că este coleg sau client. În fiecare zi mânuieşte cu îndemânare şi sortează în galantare crapi, caraşi sau macrou, icre şi specialităţi din peşte.

Ca să stai de vorbă cu Alice Burtea, trebuie să ai răbdare pentru că, în permanenţă, în faţa raionului unde femeia îşi desfăşoară activitatea, este coadă, iar oamenii nu vin aici doar să-şi cumpere peşte ci şi să schimbe o vorbă cu cea pe care o cunosc de ani de zile. „În atâţia ani, oamenii au ajuns să mă cunoască, mă întreabă despre peştele pe care îl am sau ce mai fac. Printre clienţii mei se numără oameni din toate comunele din jurul Ploieştiului, s-au obişnuit, în timp, să-şi facă cumpărăturile de la mine", spune Alice Burtea.

A lucrat în pescărie şi înainte de Revoluţie, când „nici o masă nu era fără peşte" şi când făcea săptămânal expoziţii. „Era o preocupare mare pentru felul în care era prezentată marfa, iar în fiecare miercuri veneau cei din Primărie sau directorul comerţului, uneori şi persoane de la Bucureşti să inspecteze Halele Centrale. Trebuia să facem aranjamente cu peşte, legume şi vin, aşa cum se procedează astăzi la târgurile producătorilor", îşi aminteşte Alice Burtea.

image

Limba universală a amabilităţii

Tot din acea perioadă îşi aminteşte de cozile imense de la peşte, mai ales când se primea ceva special, precum crapii dulci şi proaspeţi din Dunăre. „Acum, găseşti ce fel de peşte vrei tu, în fiecare zi, fie că vrei caras sau somon. Dar înainte de Revoluţie, se ducea vorba în tot oraşul când se primea un anume fel de peşte, în special cel proaspăt, iar cozile erau imense", povesteşte Alice Burtea.

Personal, are nostalgia comunismului, chiar dacă a fost martora alimentelor cumpărate pe cartelă pentru că atunci fiecare avea de muncă şi o casă repartizată de la stat, iar concediile şi le putea face în fiecare an. „Poate mie mi-a fost mai simplu, pentru că lucram în domeniul alimentar şi îmi era mai uşor să iau câte ceva, dar mai ştiu şi că, deşi nu era nimic în magazine, toată lumea îşi procura hrană pe sub mână. Acum mi se pare mult mai greu, să fie magazine pline şi să nu-ţi permiţi să cumperi mai nimic", este de părere femeia.

De la raionul femeii se aprovizionează, deopotrivă, români, turci, greci şi alte naţionalităţi care locuiesc sau sunt în tranzit prin Ploieşti. Nu are prejudecăţi, şi cu fiecare a învăţat să vorbească o limbă universală, cea a amabilităţii. „Fiecare dintre noi avem câte o zi când suntem cu susul în jos, când nu ne mai ajung banii de chirie sau ne-a mers greu la muncă, dar asta nu înseamnă că trebuie să te răţoieşti la vânzătorul care îţi iese în cale", este principiul femeii.

Ce-i place

Aşa cum era de aşteptat, Alice Burtea este înnebunită după specialităţile din peşte şi este o mare bucătăreasă în domeniu. Peştele ei preferat este carasul mic, macroul şi novacul, pe care le prepară în zeci de feluri.

Ce nu-i place

Surprinzător, nu-i place să pescuiască, pentru că nu are răbdarea necesară să stea ore întregi cu undiţa în mână, dar asta nu înseamnă că nu ocupă de un grătar pe malul apei.

V-aţi gândit că aceasta va fi meseria dvs.?

A.B: Mama mea a lucrat în domeniu şi m-a îndrumat în acest sens. Chiar dacă, la început, nu m-am gândit că voi rămâne în domeniul comerţului, aum pot spune că nu mă văd făcând altceva, îmi place foarte mult la taraba mea cu peşte.

Cât de des cumpără oamenii peşte?

A.B: Am remarcat că, trepat, oamenii se întorc spre un stil de viaţă sănătos, iar carnea de peşte se numără printre cele mai bune alimente recomandate în diete şi în combaterea colesterolului. Am observat că mai repede se renunţă la carnea de porc decât la un peşte bun şi foarte sănătos.

Profil

Născută. 8 septembrie 1967, Ploieşti

Familie. Căsătorită, are o fată

Studii. Şcoala profesională de contabilitate

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite