Alexandru Bardaş este designer şi pictor cu idei inovatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A urmat un liceu de artă şi o facultate de profil, specializându-se pe design, chiar dacă are o mare pasiune şi pentru pictură şi îmbină noţiunile dintre cele două tehnici.

Pe când era elev la Liceul de Artă, Alexandru a cunoscut-o pe soţia sa, fiind colegi.

De asemenea, liceul a fost perioada în care, spune el, a învăţat foarte multe lucruri şi a trecut de la desenele sale stângace, copilăreşti, la pictură, grafică şi design.

„Mi-am deschis singur drumul, am învăţat pas cu pas şi am descoperit câte ceva. În liceu am învăţat la profilul design, iar apoi la facultate am urmat acelaşi profil. La facultate am avut impresia că o să acumulez mai multe cunoştinţe, că o să cunosc detaliile complete ale designului, însă nu a fost aşa, a trebuit să mă mulţumesc doar cu câteva cunoştinţe minime", explică tânărul.

Singura opţiune pe care a avut-o pentru specializarea din facultate a fost ca designer în publicitate, opţiune care nu l-a încântat foarte tare.

După terminarea facultăţii, el a lucrat câteva luni într-o agenţie de publicitate, însă a renunţat la acest job, pentru că nu avea posibilitatea să-şi pună ideile în valoare, din cauza şefului, mai puţin pregătit, dar care se supraevalua.

Designer pe cont propriu

În acest moment, Alexandru lucrează pe cont propriu şi realizează logo-uri, sigle şi alte materiale personalizate pentru firme, însă se axează foarte mult şi pe o altă pasiune a sa, cea pentru pictură.

Tânărul realizează picturi semiabstracte şi spune că merge foarte mult pe instinct atunci când pictează.

„Încerc să merg pe această latură, pentru că explorez legătura dintre gest şi procesele interne ale creierului. De aici apar multe idei, îmi place să descopăr tot felul de forme interesante, nişte organizări ale structurilor care îmi plac. Unele dintre ele, dacă ar fi scoase în relief din picturile mele, ar putea cu uşurinţă să fie transformate în sculpturi", explică Alexandru.

Îi place foarte mult să exploreze obiectele aerodinamice, pornind de la avioane la maşini sau alte obiecte care se regăsesc în mediul înconjurător şi pe care el le transpune pe pânză, pentru „ a fi înţelese".

Ploieştiul în viziunea sa

Pictorului nu îi plac lucrurile colţuroase, dure, deşi el consideră că suntem încojuraţi numai de obiecte reci, cum ar fi fierul sau betonul.

„Dacă aş putea să creez eu un mediu ambiant mi-ar face plăcere să schimb multe lucruri. Ploieştiul l-aş regândi ca pe un parc mare cu nişte blocuri în el, mult mai distanţate, nu lipite cum sunt acum şi care dau senzaţia unei coagulări de gândiri", este de părere tânărul artist.

Membru de cinci ani al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Alexandru îşi doreşte foarte mult să realizeze o expoziţie personală, deşi nu ar fi prima din viaţa sa, artistul expunând până acum în cadrul mai multor saloane la Bucureşti şi Breaza. Recent, el a participat şi la Tabăra Internaţională de Pictură „Dan Platon", care a avut loc la Breaza.

Ce-i place:

Îi place să călătorească ori de câte ori are ocazia, îi plac oamenii, dar şi destinaţiile noi.

Unul loc special pentru el este capitala Olandei, Amsterdam, dar îi place la fel de mult să se relaxeze şi la casa sa din localitatea prahoveană Breaza.

De asemenea, îi place foarte mult şi literatura Ştiinţifico-Fantastică.

Ce nu-i place:

„Agresivitatea între oameni nu îmi place deloc, încerc să fiu cât mai liniştit posibil.

Nu încerc să-mi fac singur dreptate sau să am o atitudine dominantă faţă de ceilalţi şi nici să mă fac neapărat remarcat prin lucruri de acest fel.

De multe ori încerc să nu-mi stric buna dispoziţie sau atitudinea de viaţă pentru un simplu om, care îmi spune ceva urât sau îmi face o nedreptate.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a început pasiunea pentru artă?

A.B.: Din clasele I-VIII desenam adidaşi, maşini, karatişti şi alte lucruri care îmi plăceau la vremea respectivă. Nu le făceam pentru alţii, ci doar pentru mine, fiind fascinat de formele şi desenele simple. Tatăl meu are un talent la desen şi sculptură însă, nu a mers spre profesionalism, a preferat ca acest talent să rămână doar un hobby.

Care sunt greutăţile unui artist?

A.B.: Este foarte greu ca artist să te afirmi, pentru că există un cerc de interese, anumite persoane, vechii artişti, care deţin monopolul în acest domeniu, în timp ce tinerii nu au unde să se afirme. La galeriile private ai nevoie de recomandări şi în general de relaţii.

PROFIL

NĂSCUT:

17 august 1971, Ploieşti

STUDII:

Facultatea de Arte Plastice, Bucureşti

FAMILIE:
Căsătorit

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite