Ploieşti: Aida Dima îi învaţă pe tineri să se ferească de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o carieră în inginerie, a rămas şomeră şi atunci a luat-o de la capăt din punct de vedere profesional. A urmat o facultate cu profil uman şi de anul trecut este coordonatorul Centrului Antidrog din Prahova.

A fost angajată timp de 18 ani la Schela de Foraj Ploieşti, iar după ce activitatea firmei a fost restrânsă, a rămas şomeră. „Este foarte greu ca după o viaţă în care ai fost activă zi de zi să vezi că nu mai ai unde lucra. Însă, am avut noroc şi printr-un complex de împrejurări am ajuns la Centrul Antidrog unde m-am regăsit”, povesteşte Aida Dima.

Din anul 2002 s-a angajat la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova unde, la început desfăşura acţiuni de prevenire.

„Deoarece nu aveam specializare în domeniu, mergeam în şcoli pentru a le explica tinerilor care sunt consecinţele consumului de droguri. Cred că am consiliat în jur de 15.000 de tineri, nu a fost oraş din judeţ în care să nu merg.”, spune femeia. Cea mai mare satisfacţie pe care o are este să fie recunoscută pe stradă de către foşti cursanţi şi să vadă că sfaturile sale au fost urmate de copii.

A lucrat cu dependenţii de droguri
După absolvirea Facultăţii de Sociologire şi Asistenţă Socială a obţinut abilitatea de a lucra cu consumatorii dependenţi. „Am fost cooptată să lucrez la Centrul Socio-Vocaţional, un centru pilot înfiinţat în Bucureşti pentru dependenţii de droguri. Aici am lucrat direct cu aceştia pentru reinserţie socială, îi ajutam să-şi completeze studiile şi să îşi caute un loc de muncă. Mulţi dintre aceşti tineri îşi pierduseră familiile şi prietenii, iar rolul nostru era să îi ajutăm să se reintegreze în societate”.

Singurul formator din judeţ
În anul 2008, Aida Dima a urmat un curs de patru săptămâni cu specialişti germani, în urma căruia a  obţinut diploma de formator în adicţie, numărându-se printre cei 19 formatori câţi există la nivel naţional. În Prahova, este singurul specialist acreditat să fie formator antidrog. 

Aida Dima a devenit coordonatorul centrului din Prahova în septembrie 2008, iar principala sa activitate este de a preveni consumul de droguri, dar şi de a-i integra social pe dependenţii de alcool şi tutun.

Se consumă drog recreaţional
 „Din fericire, în judeţul nostru nu se consumă heroină aşa cum se întâmplă în Bucureşti. Noi ne confruntăm cu consumul de dorg recreaţional cum ar fi canabis sau extasy”. În schimb, există mulţi alcoolici şi, în acest sens, coordonatorul centrului a încercat să formeze grupuri de alcoolici anonimi, însă fără succes.

„Este foarte greu să formezi astfel de grupuri de autosprijin. Este nevoie de o persoană capabilă să facă dinamică de grup. Şi specific alcoolicilor este să evite să povestească. În plus aceştia nu îşi recunosc boala şi au tendinţa de a o nega”. 

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce le spuneţi tinerilor tentaţi să încerce să se drogheze?

A.D.: Eu le spun să nu se joace cu focul. Drogurile afectează sistemul nervos central, deci memoria şi inteligenţa. Iar dintr-o joacă se pot transforma în oameni dependenţi care foarte greu se mai pot recupera. Rata de recuperare pentru consumatorii de heroină este de 20%.

Care este rolul părinţilor în prevenirea acestui fenomen?
A.D.: Rolul părinţilor este foarte important. Ei trebuie să discute cu copiii lor şi să înţeleagă că aceştia nu mai sunt aşa cum eram noi pe vremea lor. Astăzi, trebuie negociat cu copilul, nu trebuie să îi impui ceva, ci să îl tratezi ca pe un egal, în caz contrar rişti să nu reuşeşti să comunici cu acesta.

CE-I PLACE
„Îmi place să citesc atunci când am timp liber şi să călătoresc. Îmi place să ajute oamenii în limita posibilităţilor mele”.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place să fac treburi gospodăreşti, dar sunt nevoită. Nu-mi plac oamenii care au atitudine superioară. Eu cred că toţi suntem egali şi nimeni nu este superior celuilalt”.

PROFIL

Născută
9 mai 1957, Ploieşti

Studii
Facultatea de Petrol şi Gaze, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială

Profesie
asistent social

Familie
divorţată, o fată

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite