Ploieşti: Afecţiunile digestive aglomerează spitalul de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Afecţiunile digestive aglomerează spitalul de copii
Ploieşti: Afecţiunile digestive aglomerează spitalul de copii

Spitalul de Pediatrie din Ploieşti este tot mai aglomerat în ultimele zile. Tot mai mulţi copii, din tot judeţul, ajung la Unitatea de Primiri Urgenţe cu vărsături, febră foarte mare şi probleme digestive. Pentru a intra la medic se stă şi câte două ore la coadă.

Medicii spun că adresabilitatea la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti a crescut cu aproape 50% faţă de o perioadă obişnuită a anului.

De vină este căldura mare, dar şi alimentaţia, foarte mulţi micuţi fiind aduşi de urgenţă la spital după ce au consumat îngheţată în exces sau diverse băuturi răcoritoare de la frigider.

“Ne confruntăm cu o situaţie neobişnuită. Zilnic, la spital se prezintă peste 100 de copii, cu infecţii respiratorii, digestive şi febră foarte mare care nu scade nu o pastilă, ci doar după administrarea unor injecţii. Pot spune că este chiar o epidemie uşoară. Cei mici varsă până se dezhidratează. Circulă o bacterie care nu cedează fără antibiotice.”, a declarat  medicul Niculina Cremenescu.

“I-am dat să mănânce o îngheţată, a plâns până i-am cumpărat una. De dimineaţă s-a simţit rău, nu ştiam ce să-I mai fac. O durea burta şi avea diaree. Nu mai fac prostia să-I dau aşa ceva, mai ales dacă afară este foarte cald. Am înţeles că este interzis la copii”, a spus Andreea Tudor, mama unei fetiţe în vârstă de cinci ani.

Înghesuială şi în Policlinică
Aglomeraţie este şi în policlinica din cadrul Spitalului de Pediatrie. Mare parte din cazurile care nu necesită intervenţie medicală de urgenţă  sunt redirecţionate către cabinetele situate în policlinică.

Aşa se face că, pe un hol îngust şi nu mai lung de 30 de metri, se înghesuie în fiecare zi peste 200 de persoane, copii şi părinţi veniţi la consult.

“Cred că o să stăm mult la rând. Ne-am făcut programare de săptămâna trecută, ca să o vadă un alergolog. Dar am văzut că urgenţele au prioritate, aşa că suntem nevoiţi să aşteptăm şi mai mult în faţa cabinetelor. Şi este şi foarte mare înghesuială”, s-a plâns o ploieşteancă venită cu fiul său, de numai trei ani, la consult.

“Stau de mai bine de aproape o oră la rând, să intru la medic. Cred că am stat cu băiatul, ieri, mai mult în parc, în soare, şi i s-a făcut rău. Astăzi am decis că e necesar să-l vadă un doctor, mai ales că vărsa în continuu”, a spus o altă mămică.

Fără îngheţată şi sucuri reci
Medicii recomandă părinţilor să nu le administreze copiilor medicamente la întâmplare şi să se prezinte mai întâi la medicul de familie dacă cei mici nu se simt bine.

“Dacă este un caz grav, medicul de familie îi va îndruma la urgenţe. Aşa nu am mai fi nici noi foarte aglomeraţi şi ar avea prioritatea cei cu adevărat foarte bolnavi. Iar dintre cei care ajung la noi, mulţi refuză internarea şi preferă să facă tratament copiilor acasă”, a precizat medicul pediatru Niculina Cremenescu.

Totodată, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să nu-şi lase copii prea mult în soare, la joacă, să le dea să consume multe lichide, însă nu reci, de la frgider.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite