Ploieşti: Activitate sistată pe trei şantiere din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şantierele din judeţul Prahova sunt un adevărat dezastru. Asta au constatat specialiştii de la Inspectoratul Teritorial în Construcţii (ITC) Sud Muntenia după ce au efectuat mai multe controale în Ploieşti şi pe Valea Prahovei.

Cele mai grave nerguli au fost constatate pe şantiere unde se construiesc blocuri ANL. În Sinaia construcţia blocurilor ANL a fost sistată din lipsa capacităţii de execuţie a societăţii comerciale care derula contractul. În cazul şantierului din vestul Ploieştiului, specialiştii ITC Sud Muntenia au dispus oprirea lucrărilor după ce au constat că betonul folosit pentru construcţii este de foarte proastă calitate.

„Riscul este, în primul rând, de natură pecuniară pentru constructor, iar în ceea ce priveşte construcţia, aceasta nu este bună în timp. Problemele sunt de stabilitate în primul rând, betoanele sunt segregate şi prezintă, în timp, neconformităţi. La nivel de amenzi, acestea sunt o ultimă pârghie pentru noi, noi nu amendăm din prima, noi vrem să îndreptăm lucrurile”, a explicat Marian Anisie, şeful ITC Sud Muntenia.

Probleme şi la Slănic
Dar probleme nu se opresc aici. Pe un şantier din Slănic, proiectul de execuţie lipsea cu desăvârşire şi asta deşi constructorul obţinuse fonduri europene pentru ridicarea unui complex turistic. „Lucrările au fost oprite la începutul anului 2009 din lipsă proiect, necorelare între teren şi proiectare. Ulterior, au fost făcute completările şi la sfârşitul lui martie a început construcţia, dar pe alt amplasament decât cel pentru care a fost făcut proiectul", a adăugat Marian Anisie.

"Alte neconformităţi majore sunt la nivelul modificării amplasamentului construcţiei, lipsa dirigintelui de şantier şi a responsabilului tehnic cu execuţia. Neconformităţile minore au constat în special în armătură prost pusă”, a mai precizat directorul coordonator al  ITC Sud Muntenia.

Şantiere puţine, nereguli multe
Controalele speciliştilor în construcţii au vizat societăţi comerciale cu activitate în domeniul proiectării pentru construcţii. Au fost vizate în special proiectările şi construcţiile de locuinţe, obiective  social culturale şi industriale, drumuri, căi ferate, reţele pentru alimentări cu gaze naturale, dr şi staţii de producere a betoanelor, mixturilor asfaltice şi de producere a agregatelor minerale de balastieră. Doar în ultima lună au fost constatate 27 de deficienţe privind calitatea în construcţii în urma cărora a fost dispusă oprirea lucrărilor pe trei şantiere.

În judeţul Prahova sunt în derulare o mie de contrucţii, faţă de două mii câte erau anul trecut pe vremea aceasta. Îngrijorător este faptul că, chiar dacă volumul de activitate s-a redus, problemele sunt cel puţin la fel de multe. Inspectorii au aplicat şase sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 6.970 de lei – cinci amenzi, în valoare de 3.970 de lei, în urma controalelor privind calitatea în construcţii şi o sancţiune în valoare de 3.000 de lei în urma controalelor privind disciplina în urbanism şi amenajarea teritoriului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite