Ploieşti: Actele de stare civilă dobândite în altă ţară, transcrise în 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prahovenii pot depune dosarele de solicitare chiar şi la primării, acolo unde nu există serviciu de evidenţa populaţiei.

Durata de aşteptare pentru transcrierea actelor de stare civilă dobândite de cetăţenii români în străinătate s-a redus de la aproximativ jumătate de an la doar 30 de zile, după apariţia în Monitorul Oficial a Legii 201/2009.

„Se simţea nevoia unei îmbunătăţiri având în vedere dinamica legislaţiei din ultimul timp. Vechea lege nu mai corespundea nevoilor în materie de stare civilă, iar cea nouă aduce completări care sunt datorate înfiinţării noilor structuri descentralizate, în speţă serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor (SPCLEP). Cel mai important element de noutate este transferul competenţei de la nivel central la nivel local privind aprobarea cererilor de transcriere a certificatelor şi a extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine cetăţenilor români”, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanelor (DJEP) Prahova, Ornella Zecheru.

Prevederi legale
Orice cetăţean este obligat ca în termen de şase luni de la întoarcerea în ţară, sau de la primirea din străinătate a certificatului sau extrasului de stare civilă să ceară transcrierea acestor acte la SPCLEP sau primăria localităţii de domiciliu, acolo unde nu există acest serviciu.

Dosarele nu mai merg la Bucureşti, ci, conform noii legi, înscrierea actelor respective se efectuează cu aprobarea primarilor, cu avizul prealabil al DJEP Prahova.

„Prahovenii se mişcă în toată lumea, se nasc, se căsătoresc şi mor în străinătate, iar actele de stare civilă eliberate de autorităţile străine, ca să aibă putere doveditoare în ţară trebuie să fie înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. De menţionat că în cazul cetăţenilor români care nu au avut niciodată domiciliul în România, transcrierea se face cu aprobarea primarului Sectorului 1 Bucureşti”, explică Ornella Zecheru.

Un alt element de noutate constă în faptul că datele conţinute în certificatele sau extrasele de stare civilă transcrise vor fi prelucrate informatic astfel încât Registrul Naţional de Evidenţa Persoanelor să fie actualizat şi legea dă primarilor o nouă competenţă, în sensul că aceştia dispun SPCLEP actualizarea componentei locale a Registrului Naţional.

Aceste atribuţii vor fi îndeplinite pe măsura organizării infrastructurii informatice până la ultima comună din Prahova. În prezent, în judeţ sunt organizate 21 de astfel de servicii.

În judeţul Prahova s-au înregistrat, în primele şase luni ale acestui an, 260 de cereri de transcriere a certificatelor sau extraselor de stare civilă dobândite de prahoveni în alte ţări.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite