Acte necesare pentru pașaportul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toți copiii, inclusiv cei care au sub 14 ani, care călătoresc peste hotare trebuie să aibă paşaport individual şi nu mai poate fi inclus în cel părinţilor, ca până acum.

Aceasta este una dintre noutăţile aduse de Ordonanţa de Urgenţă nr.207 din 4 decembrie 2008, care modifică Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

În cazul minorilor, pentru eliberarea pașapoartelor există două situații speciale. Pentru copiii care au între 0 și 14 ani, părinții trebuie să se prezinte la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple (SPCEEPS)Prahova cu cerificatul de naștere, în original, al micuțului, cu cărțile lor de identitate, tot în original, cu taxele achitate pentru întocmirea acestui document și cu pașaportul anterior, dacă este cazul, al minorului, pentru a-i fi anulat.

În cazul în care unul dintre părinți nu se poate prezenta la Serviciul de Pașapoarte, acesta trebuie să-i celuilalt tutore o declarație notarială prin care să-și exprime consimțământul.

Pentru copiii care au între 14 și 18 ani, documentele necesare eliberării pașaportului sunt: cartea de identitate și certificatul de naștere ale acestuia, ambele în original, buletinele părinților, dovada achitării taxelor aferente. În cazul în care părinții nu pot veni la Serviciul Pașapoarte, minorul poate prezenta o procură eliberată la notariat prin care mama și tatăl acestuia își dau acordul în acest sens.

„În situația în care părinții sunt divorțați, cel căruia i-a fost încredințat copilul trebuie să se prezinte la Serviciul nostru cu sentința de încredințare definitivă și irevocabilă. În acest caz nu mai este nevoie de consimțământul celuilalt părinte", ne-a declarat subcomisarul Adrian Fati de la SPCEEPS Prahova.

Pașaportul stabilește taxele

Documentele de călătorie eliberate sunt de două feluri, iar taxele diferă în funcție de tipul cerut. Pentru pașapoartele simple, care se eliberează în cel mult 30 de zile lucrătoare și care au valabilitate cinci ani, respectiv trei pentru minorii care au sub șase ani, se achită 276 lei.  

Cea de-a doua categorie este cea a paşapoartelor simple temporare, care au valabilitate un an și se eliberează în cel mult trei zile lucrătoare și pentru care trebuie achitate taxe în valoare de 216. Toate chitanțele sunt întocmite pe numele copilului.

CIFRĂ: 276  de lei este costul unui pașaport în regim de urgență

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite