Ploieşti: Absolvenţii de facultăţi devin şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Absolvenţii de facultăţi devin şomeri
Ploieşti: Absolvenţii de facultăţi devin şomeri

În prezent, cele mai multe locuri de muncă vacante existente pe piaţa muncii se adresează celor care au doar studii medii.

Mulţi dintre absolvenţii care au terminat anul acesta o facultate au îngroşat numărul şomerilor înscrişi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Astfel, din totalul celor 23.305 de şomeri înregistraţi în judeţul Prahova la sfârşitul lunii august, 1.290 au studii universitare.

“Mi-am depus CV-ul la mai multe firme după ce am absolvit facultatea, însă fără niciun rezultat. Nu am reuşit să îmi găsesc un loc de muncă până acum, poate luna aceasta sau în octombrie”, ne-a spus Ioana Irimia, care a absolvit anul aceasta Facultatea de Litere şi Ştiinţe.

Preferă să stea acasă
Există şi mulţi absolvenţi care preferă să stea acasă decât să se ducă să muncească pe un post care necesită doar studii medii şi este în alt domeniu decât ce au învăţat la facultate. “Puteam să mă angajez ca agent comercial la o firmă, însă eu am terminat Ştiinţe Economice şi aş dori un post pe măsura studiilor. Nu am învăţat atâta ca să fiu încadrat acum pe un post de studii medii, cu un salariu pe măsură”, ne-a spus Eugen Costache.

Specialiştii din cadrul firmelor de recrutare spun că de câţiva ani se observă o neconcordanţă între specializările universităţilor şi cerinţele de pe piaţa muncii. “De exemplu, anul acesta foarte mulţi tineri au absolvit Facultatea de Administraţie Publică, iar posturile în administraţie sunt blocate. În aceste condiţii, ei trebuie să se îndrepte spre un alt domeniu”, ne-a spus un specialist în recrutare.

În prezent, AJOFM Prahova oferă 803 locuri de muncă, dintre care cele mai multe, 722 de locuri sunt la Ploieşti. Majoritatea ofertelor sunt însă pentru confecţioner asamblator articole textile şi agenţi vânzări. Pentru absolvenţii cu studii superioare oferta este aproape inexistentă.

Din totalul celor 722 de locuri de muncă vacante câte există în Ploieşti, doar 13 se adresează absolvenţilor de studii superioare. Acestea sunt pentru posturile de director restaurant, economist, inginer, şef secţie foraj şi şef şantier.  

Peste 1.000 de persoane disponibilizate
Firmele continuă să anunţe disponibilizări şi pentru perioada următoare. Astfel, în luna septembrie vor fi concediaţi 521 de angajaţi, în octombrie – 159, iar în noiembrie – 324. Domeniile de activitate afectate sunt construcţii civile, extracţie cărbune, materiale construcţie şi comerţ, fabricare maşini, utilaje şi echipamente.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite