Expoziţie. „Neorenaşterea Germană la Castelul Peleş" prezintă 150 de obiecte de artă din patrimoniul regal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Naţional Peleş organizează, în ziua de 20 octombrie, expoziţia intitulată „Neorenaşterea Germană la Castelul Peleş". Vizitatorii vor putea admira 150 de piese de înaltă valoare artistică din patrimoniul regal.

Expoziţia temporară „Neorenaşterea germană la Castelul Peleş" va sublinia importanţa acestui fenomen artistic pentru devenirea castelului Peleş, ca leagăn al dinastiei Hohenzollern în România. Prin intermediul pieselor de artă decorativă şi plastică din patrimoniul muzeului, se va crea o atmosferă specifică primei faze de finalizare a lucrărilor de construcţie din anii 1882-1883.

Vizitatorii vor putea admira  creaţii artistice germane care îmbogăţesc colecţia de artă a regelui Carol I, ale manufacturilor de mobilier Julius Daniel Heymann din Hamburg şi August Bembé din Mainz, furnizorilor de piese din argint de la Augsburg, Nürnberg şi München, atelierelor renane de producere a cănilor de bere din gresie şi ale obiectelor din sticlă pictată, realizate în atelierele din Bavaria.

Nu vor lipsi lucrările de pictură şi sculptură, creaţii ale artiştilor germani, Paul Schad-Rossa, Eduard Haaga şi Carl Fischer care au folosit la sfârşitul secolului al XIX-lea ca surse de inspiraţie, autori de primă valoare ai Renaşterii: Albrecht Dürer, Hans Burgkmair şi Holbein cel Tânăr.

Expoziţia „Neorenaşterea germană la Castelul Peleş" va reuni aproximativ 150 de piese de înaltă valoare artistică din patrimoniul regal şi va fi însoţită de un catalog bogat ilustrat, realizat de Muzeului Naţional Peleş.

Fostă reşedinţă de vară a regelui Carol I  şi a Reginei Elisabeta, Peleşul devine "leagănul dinastiei naţionale", loc de decizii politice şi important centru cultural-artistic european al vremii. Organizat ca muzeu în anul 1953, Castelul Peleş constituie unul dintre marile tezaure de artă ale României şi este important, în egală masură prin colecţiile sale de artă decorativă, arme, arta plastică, precum şi prin componenta istorico-memorialistică.

A fost dechis pentru public pâna în anul 1975, când a fost inclus într-un program amplu de restaurare, timp de 15 ani, iar din 1990 a fost redeschis ca muzeu.

Conform Memorandumului de înţelegere semnat între reprezentanţii Casei Regale a României şi cei ai Ministerului Culturii, la 1 martie 2007, imobilele Peleş şi Pelişor au fost retrocedate Familiei Regale române, iar patrimoniul mobil face parte din patrimoniul naţional şi nu au facut obiectul retrocedării. Familia Regală a închiriat statului cele două imobile care funcţionează ca muzee, administrate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, până la 19 mai 2013.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite