Zimbrii aduşi în România, subiectul unui amplu reportaj în „The Guardian”: „Sunt foarte utili pentru biodiversitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnaliştii britanici au mers în pădurile din Făgăraş pentru a observa zimbrii FOTO: The Guardian
Jurnaliştii britanici au mers în pădurile din Făgăraş pentru a observa zimbrii FOTO: The Guardian

De aproape trei ani Fundaţia Conservation Carpathia repopulează pădurile din Munţii Făgăraş cu zeci de zimbri, graţie unui proiect finanţat cu fonduri europene şi mai multor parteneri.

În cadrul proiectului LIFE Carpathia, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE şi de Endangered Landscapes Programme, în toamna lui 2019 au poposit în Munţii Făgăraş primii zimbri după mai bine de 200 de ani de la dispariţia lor din pădurile României. Zimbrii au venit dintr-o rezervaţie din Germania şi din Munţii Carpaţi din Polonia.

Iar prestigiosul ziar britanic ”The Guardian” a dedicat un amplu reportaj zimbrilor reintroduşi în România. Sub titlul „Întoarcerea marii bestii: în căutarea zimbrilor sălbatici ai României”, fotoreporterul britanic Alexander Turner a realizat un spectaculos reportaj pentru ”The Guardian”.

Alexander Turner a mers pe urmele zimbrilor din România împreună cu cu rangeri de la Fundaţia Conservation Carpathia.

La ora actuală, în România trăiesc peste 150 de zimbri.

Fundaţia Conservation Carpathia a eliberat 37 de zimbri în două zone din mai 2020. Cinci pui s-au născut în sălbăticie, iar trei dintre aceştia au supravieţuit”, scrie jurnalistul de la ”The Guardian”.

Adrian Aldea, biologul Fundaţiei Conservation Carpathia a explicat de ce zimbrii sunt foarte utili pentru biodiversitate. ”Datorită zimbrilor, pădurile capătă o structură naturală mai bine, structură de care beneficiază şi alte specii. Reintroducerea zimbrilor nu este doar un caz de conservare modernă a biodiversităţii, ci şi un exemplu excelent legat de cum conservarea naturii poate ajuta comunităţile locale să se dezvolte prin dezoltarea de programe de ecoturism”, spune Alexandru Aldea.

Proiectul Fundaţiei Conservation Carpathia din Munţii Făgăraş este unul dintre cele trei proiecte de reintroducere a zimbrilor în Carpaţi, alături de proiectul derulat de WWF şi Rewilding Europe în sud-vest şi de către Romsilva în nord-est.

Aproape jumătate din Munţii Carpaţi sunt în România. Fragmentarea habitatului este relativ scăzută, fapt ce permite zimbrilor să găsească locuri unde să se hrănească, să se odihnească şi să migreze pe distanţe lungi”, mai spun cei de la ”The Guardian”. 

Vă mai recomandăm şi:

După două secole, Munţii Făgăraş sunt repopulaţi cu zimbri. „S-au acomodat foarte bine în această zonă” 

Zimbri din Suedia şi Marea Britanie au fost aduşi în România

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite