Urşii coboară din munţi în Argeş. Din cauza sălbăticiunilor, Cetatea Poenari a pierdut mii de vizitatori de Rusalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene au menţinut închisă Cetatea Poenari şi în minivacanţa de Rusalii şi sunt  mici şanse să o redeschidă prea curând, asta după ce câţiva dintre turiştii care au vizitat în weekend zona Arefu au avut nu doar ghinionul să constate că nu pot ajunge la fortăreaţa lui Ţepeş, ci şi nenorocul să se întâlnească ursul - motivul pentru care au bătut drumul degeaba.

Turiştii s-au ales doar cu o sperietură, iar cei mai curajoşi şi cu câte o poză cu urşii, care, de câteva săptămâni, coboară chiar şi până la şosea. Un pericol pe care autorităţile judeţene l-au considerat suficient ca să închidă Cetatea Poenari, pentru a reduce riscurile unor tragedii.

„Prin ordinul domnului prefect, obiectivul turistic rămâne închis până la relocarea urşilor. Pentru noi, securitatea şi integritatea omului e cea mai importantă. Din moment ce s-a dat un ordin de închidere, trebuie să urmeze şi unul de redeschidere. Nu ştim când se va întâmpla acest lucru. Aşteptă  tot de la Prefectură o decizie”, a explicat Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţan Argeş, instituţie de care aparţine Cetatea Poenari.

Obictivul turistic de la Arefu a pierdut în acest weekend prelungit, mii de potenţiali vizitatori, asta pe lângă alte mii, de la oprirea accesului către fortăreaţa lui Ţepeş, după incidentul  din 18 mai, când un grup de copii care vizitau Cetatea Poenari în cadrul programului Şcoala Altfel s-a întâlnit, de-a lungul celor 1.480 de trepte care duc la cetate, cu o ursoaică şi puii ei. Micuţii au fost coborâţi de jandarmi în siguranţă, însă din ultima decadă a lunii mai, la Arefu se organizează patrule care avertizează asupra pericolului pe care-l reprezintă urşii, care de atunci au tot fost văzuţi în apropiere, sau chiar pe treptele spre fortăreaţă.

image


Foto Facebook Mădălin Protopopescu

Instituţia Prefectului a cerut sprijinul Direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului pentru  găsirea unei soluţii de relocare a urşilor.

„Aşteptăm un răspuns de la Ministerul Mediului. Deocamdată, am identificat, ca soluţii, trei variante posibile: un fond cinegetic cu mai puţini urşi, rezervaţia de la Zărneşti, sau, a treia soluţie, sperăm că nu ultima, o grădină zoologică în care să fie plasaţi temporar”, a explicat prefectul de Argeş, Emilian Dragnea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite