A treia zi de grevă la “Dinu Lipatti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii nu au ţinut orele nici astăzi
Profesorii nu au ţinut orele nici astăzi

Deşi îşi vor primi salariile până joi, profesorii continuă protestul. Liderul de sindicat, Adrian Voica, susţine că protestul de la Liceul de Artă va continua până când va fi modificat cadrul legislativ care subfinanţează liceele vocaţionale. Profesorii nu doresc o soluţie de moment, ci una permanentă.

Linişte pe coridoarele Liceului de Artă “Dinu Lipatti” din Piteşti. Clopoţelul nu mai sună de vineri şi tot de atunci orele au fost sistate. Zarva elevilor şi şuşotelile din pauze au fost înlocuite de liniştea care s-a aşternut peste întreg liceul.

Doar dinspre cancelarie se aud voci. Intrăm şi îi găsim pe profesori discutând despre nemulţumirile pe care încearcă să le rezolve de trei zile, de când au declanşat greva.  Cadrele didactice au refuzat să mai intre la ore pentru a preda şi chiar i-au anunţat pe elevi să nu mai vină la şcoală.


Profesorii îşi vor primi banii cel târziu joi

Aseară, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar împreună cu cei ai Primăriei Piteşti au găsit o soluţie să acorde salariile profesorilor de la “Dinu Lipatti”. Printr-o adresă din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a stabilit ca în cazul dascălilor de la Liceul de Artă “Dinu Lipatti” să se facă o excepţie pentru ca aceaştia să îşi poată primi salariile. Astfel, se poate suplimenta bugetul instituţiei de învăţământ pentru salariile pe luna septembrie şi se pot depăşi costurile standard per elev faţă de cele prevăzute în lege.


Astăzi urmează ca liceul să transmită Primăriei suma necesară plăţii salariilor pe luna septembrie 2010, cu încadrarea în costurile standard per elev pe această lună, iar după ce reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai Primăriei vor stabilii de la ce unităţi de învăţământ vor retrage banii, îi vor direcţiona către liceul “Dinu Lipatti”.


“Apreciem că cel târziu în cursul zilei de joi, 21.10.2010, personalul care îşi desfăşoară activitatea la această unitate de învăţământ va intra în posesia drepturilor salariale aferente lunii septembrie 2010”, au transmis reprezentanţii Primăriei Piteşti printr-un comunicat de presă.


Protestul continuă
Cum această soluţie este una de moment, care nu le rezolvă profesorilor problemele pe termen lung, aceştia nu se mulţumesc doar cu atât.  Sunt hotărâţi să continuie greva până când vor reuşi să schimbe legea, nu doar să-şi primească drepturile salariale cuvenite.


“Colegii noştri sunt hotărâţi să rămână în grevă generală până se va rezolva problema, dar nu de moment, ci de fond şi anume modificarea actului legislativ care subfinanţează liceele vocaţionale, să se aloce o sumă mai mare.Suma este momentan sub 1000 de lei per elev pe an. În acest moment cadrele didactice sun în unitate, dar fără elevi. Sunt în grevă, iar liceul este închis.”, a declarat liderul de sindicat SIPA Muntenia, Adrian Voica.
La “Dinu Lipatti” sunt angajaţi 100 de profesori şi 20 de prsoane fac parte din personalul didactic auxiliar.


În tot acest timp şi alţi profesori din ţară îi susţin pe dascălii de la Liceul de Artă din Piteşti şi le trimit mesaje de solidaritate. În situaţia de a nu-şi primi salariile la timp se află şi profesorii de la liceul vocaţional din Câmpulung şi acolo fondurile fiind insuficiente.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite