PIteşti:Rablele din parcare au fost transformate în debarale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt maşini pe care proprietarii le-au ,,uitat” pe domeniul public, spre disperarea vecinilor care se bat pe un loc de parcare. Zeci de astfel de vehicule din faţa blocurilor adăpostesc diverse obiecte casnice.

Nu e zonă a Piteştiului în care să nu vezi măcar o rablă pe butuci. Stă acolo, nemişcată de luni sau poate chiar de ani. Buruienile au crescut în jurul ei şi pare perfect integrată în peisaj. Nimeni nu mai ştie a cui e. Unii, mai cu idei,  i-au găsit şi o întrebuinţare. O folosesc pentru depozitarea mărunţişurilor care nu mai au loc în debaraua din apartament. Asta, în cel mai fericit caz, pentru că sunt situaţii în care maşinile în cauză au devenit  ghene de gunoi. ,,Noi n-avem unde să parcăm maşinile şi rabla asta stă degeaba aici. Sunt vreo patru luni de când n-a mai mutat-o nimeni. Nici nu ştim a cui e, că ne-am duce la uşă la proprietar să ne elibereze spaţiul”, s-a arătat revoltat Ilie Stoica, un proprietar de maşină cu revizia la zi, arătând spre o rablă abandonată pe strada Fraţii Goleşti.

Trei motive de ridicare

Primăria are trei motive de a evacua rablele părăsite în faţa blocurilor. “În primul rând, aceste vehicule ocupă spaţiul de parcare al altor maşini, aflate în funcţiune. În al doilea rând, ele sunt un focar de infecţie, iar în al treilea rând, ele  pot fi folosite pentru fapte antisociale. Din aceste motive ele nu mai au ce căuta pe domeniul public. Conform prevederilor Legii nr. 421/2002, un vehicul este abandonat când starea tehnică a acestuia este improprie circulaţiei pe drumurile publice, este nemişcat de cel puţin un an şi rezultă intenţia proprietarului de a renunţa la el”,  ne-a precizat primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc. 

Procedura de ridicare este greoaie

Primăria a făcut  o nouă  inventariere a  autovehiculelor  uitate pe  domeniul public şi-a întocmit recent o listă cu 73 de maşini care, după părerea autorităţilor, ar cam trebui ridicate. Procedura nu este chiar simplă. După depistarea lor, urmează  identificarea proprietarilor vehiculelor luate în evidenţă. Operaţiumea este efectuată de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş. Angajaţii primăriei încheie  apoi un proces-verbal de constatare a stării tehnice a vehiculului, după care emit o somaţie către proprietar pentru ridicarea în cinci zile a maşinii de pe domeniul public. Abia apoi  se întocmeşte o dispoziţie de declarare a vehiculului ca bun abandonat şi se trece la ridicarea lui  de către Administraţia Domeniului Public Piteşti. Dacă vehiculul nu este revendicat de către proprietar în 30 de zile, se întocmeşte dispoziţie de trecere a bunului în proprietatea municipiului Piteşti. Autovehiculul poate fi restituit proprietarului cu condiţia ca acesta să plătească taxele aferente transportului, depozitării şi pazei, precum şi suma de 2000 lei cu titlu de amendă.  După scurgerea celor 30  de zile, Adminidstraţia Domeniului Public Piteşti poate valorifica, cel mai probabil la fier vechi, vehiculul respectiv.
 
Păstrate pentru programul “Rabla”

De la începutul anului,  doar şase rable din cele 95 de vehicule scoase din uz identificate de Primărie au ajuns în depozitul de la Valea Mare al Administraţiei Domeniului Public Piteşti. ,,Proprietarii, după ce au primit somaţii, s-au gândit să le mute de pe domeniul public pentru a nu le pierde, în ideea valorificării lor ulterioare, eventual prin programul Rabla”, a precizat Cornel Stan, reprezentant al Primăriei Piteşti. Unii doar le-au mai plimbat un pic, cu martori, pentru a le scoate din categoria vehiculelor abandonate.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite