Piteşti: O viaţă pe terenul de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Fundaşul de fier” din centrul defensivei a scris una dintre paginile de istorie din fitbalul argeşean, cea mai frumoasă perioadă a carierei petrecând-o la FC Argeş, unde l-a avut coleg pe Adrian Mutu.

Când era copil, ura fotbalul
Vasile Popa este unul din numele sonore de fotbalişti crescuţi pe malul Argeşului. Născut în Caracal, fotbalistul care şi-a încheiat cariera la 35 de ani, a făcut parte din ultima generaţie cu care FC argeş a scos capul în Europa. Paradoxal, în copilărie, Vasile Popa ura fotbalul. „ Când eram copil, nu suportam fotbalul, cu toate că la un campionat, desfăşurat într-o tabără de copii, am luat titul de cel mai bun fotbalist.”, îşi aminteşte „Sile”, cum îi spun apropiaţii. Destinul i-a fost prefaţat de sora sa, care era îndrăgostită de fotbal. „Pot spune că am ajuns fotbalist la insistenţele surorii mele. Ei îi plăcea foarte mult fotbalul şi, într-o zi, s-a întâlnit într-unb magazin din Rm. Vâlcea, acolo unde ne mutasem cu familia, i-a povestit unui antrenor de la juniori despre mine. A doua zi m-am prezentat la antrenament, la stadionul din Rm. Vâlcea. Aveam 12 ani şi pot spune că în două-trei zile m-a prins microbul.” Aşa începe povestea fotbalistulul Vasile Popa
A debutat în prima ligă la 17 ani
Alura sportivă, dar mai ales talentul şi intuiţia în teren, l-au ajutat să facă saltul către fotbalul mare destul de repede. Astfel, la 17 ani, Vasile Popa a debutat în primul eşalon, la FC Rm. Vâlcea, în anul în care echipa vâlceană a retrogradat însă din Liga I. „Intuiam bine jocul şi aveam viteză. Asta a fost motivul pentru care deşi eram foarte tânăr, mi-a fost încredinţat cel mai important post din defensivă, acela de libero. Am debutat însă în prima ligă cu o înfrângere, la Buzău, şi din păcate în acel an FC Rm. Vâlcea a retrogradat.” După episodul Vâlcea, a urmat în cariera sa o scurtă perioadă petrecută la Steaua, ca militar în termen. „ La Steaua, doar m-am antrenat. Am stat acolo trei săptămâni, după care am fost detaşat ca militar în termen la Slatina, acolo unde am jucat pentru FC Olt, tot în primul eşalon, un campionat întreg. În 1989, imediat după Revoluţie, echipa a fost desfiinţată”, spune Vasile Popa.
"Stadionul din Trivale era plin la meciurile noastre"
După FC Olt, următoare destinaţie pentru fotbalistul Vasiel Popa a fost FC Argeş. La  Piteşti a petrecut cele mai frumoase momente ale carierei şi tot aici s-a stablilit cu familia. „La FC  Argeş am ajuns în 1992. Eram coleg cu Jean Barbu, Nelul Ceauşu, Constantin Schumacher sau Adrian Mutu. Eram o adevarată familie. În 1993 am promovat în primul eşalon, iar două-trei campionate, cât timp echipa a fost sponsorizată de Uzina Dacia FC Argeş a avut cele mai bune rezultate după cele din generaţia lui Nicolae Dobrin.”, precizează Vasile Popa. Memorabile rămân meciurile din Cupa României, dar şi cele din Cupa Cupelor. „În Cupa Românieie, am ajuns de două ori în semifinale. La meciul cu Steaua, de la Târgovişte, am fost însoţiţi de 5.000 de suporteri. Lumea venea peste tot după noi, iar în Trivale, stadionul era arhiplin la meciurile noastre, mai ales când jucam în Cupa Cupelor”, precizează fostul stâlp al defensivei lui FC Argeş. Înainte de a pune ghetele în cui, Vasile Popa a mai trecut pe la Rapid, unde a câştigat un titul de campion, în timpul mandatului de antrenor în Giuleşti al lui Mircea Lucescu, dar şi pe la Gloria Bistriţa. În 2004, s-a retras de pe gazon, la Dacia Mioveni, în Liga a II-a.  „ Din punct de vedere fizic, simţeam că încă mai pot, însă, am decis că este momentul să spun stop la 35 de ani.”, spune Vasile Popa. Actualmente, Vasile Popa face parte din echipa de old boys „Liverpul” Piteşti, unde este coechipeir cu foştii colegi de la FC Argeş (Nelu Ceauşu, Jean Barbu sau Jean Vlădoiu) şi aşteaptă ziua în care fiul său, Aliin, care a fost cooput în lot de antrenorul Ionuţ Badea, va debuta în Liga I, la FC Argeş.

Întrebări şi răspunsuri

Cum era Adrian Mutu la începuturile sale ca jucător?
Ce să spun. S-a întegrat repede în echipă. V-am spus eram o familie la FC Argeş, ne ajutam unul pe celălalt, şi asta cred că l-a ajutat foarte mult şi pe el. Deşi era copil când a debutat la FC Argeş, Adrian avea mult tupeu, în sens pozitiv. Era talentat, ambiţios, şi cred că dacă nu era şi tupeist nu ajungea aşa de departe.
Cum comentezi retrogradarea disciplinară a lui FC Argeş?
Îmi pare rău pentru băieţi. Este o decizie injustă pentru jucători şi pentru antrenori. Sper ca jucătorii să-şi revină psihic după această grea lovitură şi anul viitor să o vedem din nou pe FC Argeş în primul eşalon. După mine, FC Arrgeş are cel mai valoros lot din serie şi nu cred că va avea probleme cu promovarea în noul sezon.

Ce-i place
„Îmi place să mă implic în treburile gospodăreşti. Am o casă în Piteşti, şi în fieacre zi fac pe grădinarul. Tuns gazonul din faţa casei, ud florile, mai vospesc un gard. Încerc să-mi ocup timpul cu treburi gospodăreşti.”, precizează Vasile Popa
Ce nu-i place
 „ Nu-mi place să călătoresc. După atâţia ani în care am stat numai pe drumuri cu fotbalul,, în cantonamente şi în deplasări, nu mai suporat pur şi simplu să plec de acsă. Vreau să stau cât mai mult timp cu familia.”, spune Vasile Popa.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite