Statul român trebuie să plătească 12.000 de euro unui bărbat dat cu capul de gard de doi poliţişti. Brutalitatea oamenilor legii l-a ţinut în spital timp de 80 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CEDO au considerat că poliţiştii au folosit în mod excesiv forţa
Judecătorii CEDO au considerat că poliţiştii au folosit în mod excesiv forţa

Florian Dinu, un bărbat de 46 de ani din Olt, a câştigat la începutul lunii februarie la CEDO 12.000 de euro, după ce a reclamat faptul că în iunie 2013 a fost supus la rele tratamente de doi poliţişti. Poliţiştii veniseră acasă la el ca urmare a unei sesizări, cum că respectivul făcea scandal în familie. Şi, deşi bărbatul nu a opus rezistenţă, poliţiştii l-au încătuşat şi în drumul spre maşina de poliţie l-au lovit cu capul de un gard metalic.

Ca urmare a impactului, Florian Dinu a suferit leziuni în regiunea cervicală a coloanei vertebrale şi ulterior a trebuit să fie operat, necesitând 70-80 de zile de îngrijiri medicale. Bărbatul a depus plângere împotriva poliţiştilor, însă în ianuarie 2014 Parchetul Olt a decis neînceperea urmăririi penale. Aşa că bărbatul s-a adresat CEDO. Iar judecătorii i-au dat dreptate, considerând că nu s-a făcut o investigaţie adecvată în acest caz şi că autorităţile nu au analizat proporţionalitatea forţei folosite de poliţişti raportat la gradul de gravitate al faptei.

Bărbatul s-a apărat singur la CEDO

Florian Dinu a depus plângere la CEDO pe 17 septembrie 2014, iar pe 16 martie 2016 magistraţii de la Strasbourg i-au acordat dreptul de a se apăra singur. În plângerea depusă la CEDO, bărbatul, care locuieşte în comuna Şopârliţa, a spus printre altele că a fost supus la rele tratamente de doi poliţişti şi că investigaţia ulterioară deschisă ca urmare a incidentului a fost ineficientă, unul dintre motive fiind reprezentat de faptul că Judecătoria Balş i-a examinat plângerea cu uşile închise şi fără a audia părţile.

Iată în continuare şi un scurt istoric al faptelor.

Pe 30 iunie 2013, sora lui Florian Dinu a sunat la 112 şi a anunţat că fratele său, care era băut, a făcut scandal în familie. Doi poliţişti de la Secţia de Poliţie Rurală Bobiceşti au venit la faţa locului, l-au pus cu faţa la pământ şi l-au încătuşat, deşi acesta nu a opus rezistenţă. Poliţiştii l-au tras înspre maşina lor şi pe scurtul drum l-au lovit cu capul pe Florian Dinu de o poartă metalică a unui vecin. Autorităţile române au venit cu argumentul că rănile ulterioare ale lui Dinu nu au fost produse intenţionat de poliţişti.

Tot pe 30 iunie 2013, Florian Dinu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că şi-ar fi jignit tatăl şi pentru că era în stare de ebrietate.

Ulterior, între 1 şi 3 iulie 2013, bărbatul a fost internat la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Iar certificatul medico-legal eliberat de către doctorii de acolo a reliefat că acesta a suferit leziuni în regiunea cervicală a coloanei vertebrale şi o traumă cranio-cerebrală minoră.

Pe 3 iulie 2013, tatăl lui Florian Dinu a depus o plângere împotriva celor doi poliţişti, motivând-o prin faptul că cei doi i-au abuzat fizic fiul. Audiat la Parchetul Olt pe 14 august 2013, tatăl bărbatului le-a declarat printre altele procurorilor că a văzut cum cei doi poliţişti i-au tras fiul afară din casă şi l-au dat cu capul de o poartă metalică.

Un martor al incidentului din 30 iunie 2013 a fost şi el audiat la Parchet şi a declarat că a văzut cum Florian Dinu a fost dat cu capul de poarta metalică de mai multe ori de către cei doi poliţişti.

Pe 10 ianuarie 2014, Parchetul Olt a decis neînceperea urmării penale în ceea ce îi priveşte pe cei doi poliţişti, motivând că faptele lor nu întrunesc caracterul unei agresiuni.

Pe 29 ianuarie 2014, Florian Dinu a făcut apel împotriva deciziei procurorilor la Tribunalul Slatina. De aici, dosarul a ajuns la Judecătoria Balş care în aprilie 2014 a respins apelul lui Dinu, motivând că vătămarea sa nu ar fi rezultatul acţiunii directe a poliţiştilor şi că aceştia din urmă nu au acţionat cu intenţia de a îl răni.

Victima a fost operată la coloană

Ulterior, ca urmare a vătămărilor, bărbatul a trebuit să fie operat la coloană, având nevoie de 70-80 de zile de îngrijiri medicale, aşa cum reiese şi din rapoartele medicale trimise la CEDO. Florian Dinu are şi acum dificultăţi de vorbire şi mers ca urmare a rănilor suferite şi nu mai poate lucra.

Judecătorii CEDO au considerat că a fost o încălcare a articolului 3 din Convenţia Drepturilor Omului ce spune că ”nimeni nu poate fi supus torturii sau unor tratamente sau pedepse inumane sau degradante.”

În motivarea deciziei, magistraţii CEDO au arătat nu există nicio probă care să arate că victima a opus o rezistenţă care să necesite o asemenea reacţie dură din partea poliţiştilor, reacţie ce a făcut ca Florian Dinu ”să aibă nevoie de 70-80 de zile de îngrijiri medicale, reacţie ce i-a cauzat o deficienţă funcţională serioasă, lăsându-l în incapacitate de muncă.”

Florian Dinu a cerut daune morale şi materiale de peste 720.000 de euro, plus o pensie viageră de 700 euro pe lună deoarece are nevoie de un însoţitor special.

În total, CEDO i-a acordat despăgubiri de 12.141 euro, despăgubiri ce trebuie plătite de către statul român până la începutul lunii mai a.c.

Este pentru a doua oară în ultimele şase luni când statul român e obligat să despăgubească persoane agresate de poliţişti. În octombrie 2016, ca urmare a unei alte hotărâri CEDO, statul român a trebuit să plătească 12.000 de euro unui bărbat din Piteşti bătut de trei ori de poliţişti într-o singură zi în toamna lui 2009. Ca urmare a loviturilor aplicate de poliţişti, bărbatul a suferit inclusiv o fractură de femur. Ca urmare a hotărârii CEDO, dosarul a fost redeschis la instanţele locale din Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite