Singurul municipiu din România fără un centru de permanenţă. Piteştiul, deficitar la spitale şi la personal medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti
Foto: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti

O dezbatere publică legată de oportunitatea construirii unui spital municipal în Piteşti a arătat, printre altele, că dincolo de insuficienţa unităţilor spitaliceşti la nivel local, există o problemă şi mai mare: deficitul de medici. Toate acestea, pe lângă faptul că Piteştiul este singurul municipiu din România care nu are un centru de permanenţă.

Dezbaterea publică privind oportunitatea construirii unui spital municipal, cu privire la care mulţi piteşteni au spus, anterior, că e pierdere de vreme, fiindcă este evident că Piteştiul este deficitar la asigurarea serviciilor de sănătate şi că ar trebui deja ca administraţia publică să se apuce de treabă, a adus în atenţie, marţi seara, 7 decembrie, o altă perspectivă. Nu de construcţie este, în primul rând, nevoie, ci de medici, la care municipiul şi judeţul au deficienţe.

"Un spital nu înseamnă o clădire pe care o deschidem cu cheia. Specialiştii de unde-i luăm? Ce facem? Îi luăm de la Spitalul Judeţean şi-i aducem la Spitalul Municipal. Nu vom putea asigura linie de gardă nici colo, nici dincolo (...). În momentul de faţă, la Judeţean avem doar 3 medici de ATI care fac linie de gardă. Şi fac şi Covid şi non Covid ", spune directorul DSP Argeş, dr. Sorina Honţaru.

"Pe scara aceea, nu putem duce pacienţii cu targa"

   

Punerea în dezbatere publică a oportuntăţii construirii unui spital municipal în Piteşti este legată de

strategia pe termen lung a OMS privind reducerea numărului de paturi de spital şi, implicit, a numărului de spitale în Europa şi în lume, urmărind creşterea calităţii şi a duratei vieţii cetăţeanului prin aducerea actului medical în proximitate - centre de permanenţă, care să asigure serviciile medicale de tipul urgenţelor minore, prevenţia şi monitorizarea permanentă a stării de sănătate în comunitate.

"Pentru Piteşti este necesar mai degrabă un spital de boli infecţioase, cu ATI proprie. Secţia exterioară de boli infecţioase a Spitalului Judeţean în Piteşti este o clădire (n.r. veche) improprie. Nu putem asigura circuite, oricât ne-am strădui, mai ales că la etajul 1, pe scara aceea, nu putem duce pacienţii cu targa. Doamne-fereşte, peste un an vine altă pandemie, altă boală infecţioasă, poate vine valul 5, valul 6" mai spune dr. Sorina Honţaru.

Una dintre concluziile debaterii a fost aceea că Municipiul Piteşti, alături de Consiliul Judeţean Argeş, trebuie să contureze două strategii, pe termen mediu şi lung, privind sistemul medical: pe termen scurt, este nevoie de transformarea unor dispensare în centre de permanenţă sau de construirea unui astfel de centru, care să asigure accesul populaţiei la servicii medicale de urgenţă minoră, pe termen lung fiind necesară construirea unui spital al Municipiului Piteşti, proiect care se va întinde pe următorii 10 ani. 

"Piteştiul este singurul municipiu din România care nu are un astfel de centru de permanenţă, soluţie care ar degreva Spitalul Judeţean de dificultatea asigurării unor fluxuri eficiente ale serviciilor medicale de urgenţă şi pe specialităţile medicale prioritare", precizează Primăria Piteşti. 

Costurile, încă incerte

Cât va costa o astfel de investiţie? Deocamdată, n-a fost avansată nicio cifră. 

Calculele pornesc însă de la faptul că investiţia într-o clădire cu dotări la nivel european (din fonduri europene sau guvernamentale) va fi completată de o serie de costuri cu echipamentele, în funcţie de specializările medicale de care Piteştiul mai are nevoie, dar şi de costurile legate de resursa umană, care se va forma de acum înainte, precum şi de costurile exploatării zilnice (finanţate prin bugetul local). 

Prezent la dezbateri, Dumitru Chirleşan, rectorul Universităţii din Piteşti a precizat că instituţia de învăţământ superior intenţionează chiar introducerea unor programe de studiu în domeniul sănătate şi medicină generală. 

Un factor decisiv în luarea unei decizii privind ridicarea unui spital municipal este posibilitatea legală de decontare prin CAS a paturilor de spital finanţate.
 

"Numărul de paturi ce pot fi contractate de un judeţ prin CAS este limitat prin lege, în raport cu numărul locuitorilor şi cu directivele OMS", mai precizează Primăria Piteşti. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un tânăr de 19 ani a murit spulberat de o maşină, pe DN 73 Piteşti - Câmpulung

Imagini spectaculoase cu Parcul Naţional Piatra Craiului învăluit în ceaţă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite