Piteşti:Investitorii străini n-au fugit, s-au reprofilat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:Investitorii străini n-au fugit, s-au reprofilat
Piteşti:Investitorii străini n-au fugit, s-au reprofilat

Mulţi patroni străini din Piteşti şi-au schimbat domeniul de activitate pentru a face faţă crizei şi a nu-şi închide afacerile.

Doar 41 de firme noi cu capital străin au fost înregistrate anul acesta la Registrul Comerţului Argeş, spre deosebire de anul 2008, când au fost de peste şapte ori mai multe, de vină fiind impozitul fotrfetar.În oraşul nostru sunt 571 de societăţi administrate de cetăţeni străini şi niciuna nu şi-a încetat în acest an activitatea.

 „Nu am primit nicio cerere de solicitare privind întreruperea activităţii sau dizolvarea“, a declarat Iuliana Marinescu, şefa Registrului Comerţului Argeş. Conform datelor oficiale furnizate de conducerea Registrului Comerţului, dacă nicio firmă cu capital străin nu şi-a încetat activitatea în acest an, societăţile comerciale cu capital autohton se dizolvă pe bandă rulantă.

Nu mai puţin de 60% din firmele străine din Piteşti desfăşoară activităţi în domeniul comerţului, conform dosarelor de autorizaţie depuse la Registrul Comerţului. „Este un domeniu de activitate vast şi este cel mai simplu mod de a face bani. Plus că România este o ţară de consumatori“, explică Alex Şerban, directorul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Argeş.


Mai puţini străini anul acesta
Comparativ cu anul trecut, numărul societăţilor comerciale cu capital străin nou înfiinţate a scăzut drastic în acest an. „Dacă anul trecut au fost înregistrate aproximativ 300 de noi firme cu patroni străini, anul acesta au fost înfiinţate numai 41 de astfel de societăţi comerciale. Principala cauză este introducerea impozitului forfetar, care obligă şi firmele fără profit să plătească dări la stat“, precizează şefa Registrului Comerţului Argeş.


Patronii se reprofilează pe timp de criză
Pe lângă impozitul forfetar, criza economică a dat o lovitură afaceriştilor piteşteni. Vânzările au scăzut dramatic şi unii patroni au fost nevoiţi să-şi schimbe domeniul de activitate pentru a putea face faţă situaţiei. „Fac afaceri în Piteşti de mai bine de zece ani.

 Am avut un restaurant în centrul oraşului pe care l-am închis de câteva luni, adică de când a început criza. Nu mai făceam faţă cheltuielilor. Acum am un magazin de confecţii. Aduc marfă lunar din Turcia. Merge treaba, cât de cât. Oricum este mai bine decât cu restaurantul“, spune Ehat Cerdan în vârstă de 26 de ani, patron de origine turcă.

 
Cei mai mulţi investitori străini sunt italieni
Ponderea cea mai mare în rândul afaceriştilor străini o deţin italienii. „Sunt 380 de societăţi comerciale în Piteşti, patronate de italieni. De trei ori mai mult decât numărul de firme conduse de spanoli, care ocupă locul doi în topul investitorilor stăini. Pe locurile trei şi patru se situează turcii şi francezi“, afirmă directoarea Iuliana Marinescu.


Şi unii italieni din Piteşti s-au reprofilat pentru a face faţă crizei.

 „Am avut un cabinet veterinar pe care l-am închis recent, pentru că devenise o afacere nerentabilă. Acum m-am reorientat către piaţa consturcţiilor, care va exploda anul viitor. Din informaţiile mele, România va primi 23 de milioane de euro, fonduri europene pentru următorii cinci ani, în vederea dezvoltării infrastructurii în toate sectoarele. Asta oferă o importantă oportunitate pentru antrepenori“, spune Giovanni Benetti, unul dintre italienii care au afaceri în Piteşti.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite