Rebeliunea legionară din ianuarie 1941, în notele informative întocmite de Legiunea de Jandarmi Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicaţia legionară Cuvantul Argeşului, aparută din 1935, era considerată “organul bilunar de luptă naţională şi informare cinstită"    Sursa: istoriaincomoda.wordpress.com
Publicaţia legionară Cuvantul Argeşului, aparută din 1935, era considerată “organul bilunar de luptă naţională şi informare cinstită"    Sursa: istoriaincomoda.wordpress.com

Avocatul Apostol Dumitru, şeful legionarilor din plasa Curtea de Argeş, este unul dintre personajele amintite în notele anchetei derulate după rebeliunea din 21-23 ianuarie 1941. Condamnat la trei luni de închisoare corecţională, avocatul este cel care, la sfârşitul războiului, pune bazele grupului de rezistenţă anti-comunistă din nodul judeţului Argeş, pe Valea Topologului.

Arhivele Naţionale Argeş păstrează o serie din notele informative legate de rebeliunea legionarilor argeşeni de la începutul anului 1941. Documentele conturează o latură a mişcării legionare la nivel de judeţ, furnizând informaţii legate de profanarea mormântului lui Armand Călinescu, considerat responsabilul moral pentru moartea carismaticului lider legionar Corneliu Zelea Codreanu.

La un an şi patru luini de la asasinarea lui Armand Călinescu (21 septembrie 1939) de un comando legionar condus de avocatul Miti Dumitrescu, atacurile asupra celui considerat a fi simbolul luptei împotriva fanatismului mişcării legionare încă mai continuau în Argeş. 

În notele informative întocmite de Legiunea de Jandarmi Argeş după rebeliunea legionarilor din ianuarie 1941 apare o relatare a locotenent colonelulului Modest Isopescu, comandantul L J Argeş, care preciza că în urma deplasării cu maşina la cimitirul din Curtea de Argeş s-au constatat următoarele: „Cavoul este crăpat, o parte din acoperiş şi plasa din faţa criptei este stricată, iar parte din acoperişul sicriului lui Armand Călinescu este stricat, aşa că i se vedeau pantofii. Prin grija primarului oraşului Curtea de Argeş, s-au astupat crăpăturile în mod provizoriu cu cărămizi, anunţându-se familia ca să vină să ia măsuri de repararea criptei”.

În urma anchetei întreprinse atunci, a reieşit că, în seara rebeliunii legionare din 21-22 ianuarie 1941, doi elevi de la Seminarul Teologic din Curtea de Argeş, ajutaţi de legionarii Niţă Gheorghe şi Preda Constantin, au pătruns cu forţa peste paznicul cimitirului din oraş, care le-a înmânat cheile de la cripta familiei Călinescu, sub ameninţarea revolverului. Potrivit rezultatelor anchetei, cei 4 au ridicat placa de marmură de pe mormânt şi l-au vandalizat.

Avocatul Apostol Dumitru - şeful legionarilor din plasa Curtea de Argeş

În aceleaşi note păstrate în Arhivele Naţionale Argeş se mai arată că legionarii Niţă Gheorghe şi Preda Constantin, fără să aibă o funcţie calificată, erau angajaţi la Cooperativa Forestieră „Munţii Argeşului” din Curtea de Argeş de către preşedintele legionar al cooperativei, avocatul Apostol Dumitru, născut în 1905, în comuna Şuici, care era şi şeful legionarilor din plasa Curtea de Argeş. 

“În imobilul deţinut de această cooperativă în strada Negru Vodă, nr. 47 era instalat sediul legionar din oraş. De asemenea, profesorul Mihăilescu H. de la Seminarul Teologic din oraş şi membru în consiliul de administraţie al Cooperativei Munţii Argeşului, a fost cel care a mers în zilele de rebeliune la Piteşti în fruntea unei echipe formată din elevi seminarişti şi oameni de prin satele din jur. În seara următoare, pe la orele 23.00, au revenit cu toţii în cimitir fiind susţinuţi de Popescu Gh. Ion şi Popescu Ion (contabili la aceeaşi cooperativă) şi alte persoane neidentificate care împreună au minat cavoul şi l-au detonat. După reconstituirea faptelor, elevii seminarişti şi angajaţii de la Cooperativa Munţii Argeşului care au contribuit direct la detonarea criptei familiei Călinescu, au fost înaintaţi pentru a fi judecaţi de Tribunalul Militar al Corpului I Armată Craiova, cu excepţia lui Popescu Ion şi Popescu Gh. Ion care erau dispăruţi şi daţi în urmărire alături de alte persoane părtaşe”, relatează Aurel Radu, arhivist la Arhivele Naţionale Argeş.

Grup de rezistenţă anti-comunistă, pe Valea Topologului

Potrivit arhivistului Aurel Radu, în urma evenimentelor din ianuarie 1941, avocatul Dumitru Apostol primeşte trei luni de închisoare corecţională şi este mobilizat pe front, iar la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, acelaşi avocat organizează un grup de rezistenţă anti-comunistă în nordul judeţului Argeş, pe Valea Topologului. Este prins  în 1948 şi este condamnat la închisoare şi împuşcat la scurt timp.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite