Pitesti: A inceput procedura de reabilitare termică a blocurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce marţi seară Consiliul Local Piteşti a aprobat în şedinţă  extraordinară, lista cu primele 11 blocuri ce vor fi reabilitate termic, astăzi documentul a ajuns la Miinisterul Dezvoltării, pentru obţinerea finanţării. Dacă nu vor apărea probleme în derularea procedurilor ulterioare, lucrările efective ar putea începe până în toamna acestui an.

Blocurile 72B din Trivale, D24 din cartierul Exerciţiu, T1 din Negru Vodă,  P3 din Eremia Grigorescu,  L1 din Războieni, M1A din Găvana III, D37 din Trivale, B1 din Găvana III, blocul 18 bis din Trivale, L2 din Războieni şi B3 din Prundu sunt cele 11 imobile ce vor beneficia într-o primă etapă, de reabilitare termică. 
 

Greul abia acum începe
Asociaţiile de proprietari  şi autorităţile locale au de parcurs câţiva paşi importanţi până când va demara anvelopatrea propriu-zisă a blocurilor. Primăria a început deja prodedura de scoatere la licitaţie a expertizei tehnice şi a auditului energetic. ,,După încheierea acestei etape vom afla ce lucrări sunt necesare şi valoarea lor pentru fiecare obiectiv în parte. Din acel moment înştiinţăm asociaţiile care urmează să se întrunească în adunare generală pentru a hotărâ continuarea sau, după caz, oprirea  procedurii. In caz afirmativ se semnează actul adiţional la contractul de mandat.” explică  Elena Corbescu, şeful Seviciului Energetic din cadrul Primăriei Piteşti.
Dintr-o primă estimare făcută de autorităţile locale reiese că valoarea totală a investiţiei variază între 362 de mii de lei şi 1,67 milioane lei.  Cea mai costisitoare este reabilitarea blocului B3 din Prundu care are 99 de apartamente iar cea mai ieftină va fi anveloparea  blocului L1 din zona Exerciţiu - Războieni cu 20 de apartamente.

20% din cheltuieli revin asociaţiei
Din momentul comunicării sumei, asociaţiile care decid continuarea procedurii încep să strîngă banii: cele 20 de procente din valoare toatală a lucrărilor. 30% din investiţie va fi suportată de Consiliul Local iar 50% de Guvern. Cheltuielile ce revin asociaţiei se împart la numărul de apartamente iar de aici rezultă suma pe care fiecare familie în parte o va avea de plătit pentru reabilitare.


Nu e puţin dar nici foarte mult”
 La Blocul D24 din Exerciţiu, cu 52 de apartamente, lucrările sunt evaluate la 943 de mii de lei. Asociaţia  va suporta aproape 189 de mii de lei ceea ce însemnă cca. 3700 de lei de familie.
 „Nu e puţin dar nici foarte mult. Noi ne-am pus cu toţii de acord să facem lucrearea asta. Blocul e vechi şi trebuia reabilitat. Bine că am prins un loc în listă şi intrăm la finanţare în prima etapă.”, spune Alisa Niculoiu, locatară a blocului D24.

,, După ce asociaţiile încep să strîngă banii noi secoatem la licitaţie lucrările, iar după stabilirea executantului începe reabilitarea termică propriu-zisă.”, explică Elena Corbescu, şeful Seviciului Energetic  din cadrul Primăriei Piteşti.
 Realizarea lucrărilor de reabilitare are ca scop creşterea performantei energetice a blocurilor în cauză şi, implicit, reducerea consumurilor energetice necesare climatizării locuinţei, atât în  perioada iernii cât şi pe timp de caniculă. Lucrările vor avea ca finalitate reducerea consumului anual specific pentru încălzire la aproape jumătate din nivelul actual.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite