15 puști talentați pregătesc o expoziție Origami

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii artiști sunt copii instituționalizați în Centrul de zi Sf. Constantin și Elena din Pitești. Din mânuțele celor 15 prichindei  ies adevărate opere de artă. Pănă acum, puștii au realizat peste 150 de figurine și speră ca până în a doua jumătate a acestui an, când este programată expoziția pentru care dau zor, să dubleze cifra.

Cei 15 copii talentați provin din familii cu posibilități materiale modeste și își petrec cea mai mare parte a timpului la Centrul de zi Sfinții Constantin și Elena din Pitești. Sunt colegi la Pinochio,  grupa micilor artiști unde accentul se pune  pe imaginație și craetivitate. Primii pași în arta Origami i-au făcut prin 2007,  când abia începuseră să vorbească  iar acum au căpătat experiență și manevrează cu talent colile  de hâtie pe care le pliază după reguli complicate care ar pune la încercare chiar și un adult cu o bună dexteritate.


“Este o grupă omogenă, iar copiii au pornit la drum cam în același timp. Au început cu un păhărel, cu o măsuță, și, treptat, treptat, au trecut la lucruri mai complicate. Important este că le place ceea ce fac  iar  Origami le stimulează imaginația, atenția, creativitatea,pasiunea pentru cromatică, pentru frumos.”, spune  prof. Roxana Ghiță, unul dintre îndrumătorii micilor artiști.


“Cele mai simple forme de origami sunt modelele formate dintr-un pătrat de hârtie, fară  a utiliza lipiciul,  modele  pe care copiii le-au învățat repede. În timp vrem s-ajungem la compoziții foarte de complexe, alcătuite din mai multe unități origami. Este ceea ce încercăm să facem pentru viitoarea expoziție surprizpă ce va avea loc la București  în a doua jumătate a acestui an. Și nu ne rezumăm aici. Cei mici iau și lecții  de tehnică Quilling, arta de a rula hârtia, iar rezultatele sunt foarte interesante !”, spune Mihaela Ursu cealaltă  maestră care-i îndrumă pe prichindei.


 Chiar  dacă hâtia, lipiciul, culorile acrilice, materialele pentru origami în general nu sunt tocmai ieftine, cele două profesoare s-au străduit să le asigure puștilor, de multe ori din fonduri proprii, cele mai bune produse, astfel încât și rezultatele să fie pe măsură.


 Daruri pentru familie

 Multe din lucrările micilor artiști au ajuns, ca daruri, în familiile din care provin.
“ Prima mea piesă, o speriatoare de Halloween, i-am dus-o mamei mele  care s-a bucurat foarte mult. O mai ține și acum ca amintire.  Am mai făcut daruri pentru cei din familie însă sunt și lucrări care au rămas aici, pentru expoziție!”, spune Diana Voicu, 7 ani.


 Pentru aceeași expoziție micuții au strâns, până acum, peste 150 de piese origami și alte câteva zeci de lucrări executate în arta Quilling însă la București  nu vor expune numai piese din hârtie ci și picturi și măști executate tot de ei la orele de atelier, pentru că talentele celor 15 puști nu sunt puține!

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite