Piteşti: 39 de asociaţii de proprietari riscă să rămână fără căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile restanţiere au termen până vineri să intre în legalitate, altfel, Serviciul Public de Termoficare va sista furnizarea agentului termic către acestea.  Mai grav este că, în respectivele asociaţiim, sunt şi familii care şi-au achitat facturile dar care, din cauza vecinilor, sunt condamnate la frig.


 Serviciul Public de Termoficare a transmis, săptămâna aceasta, 60 de preavize pentru plata facturilor aferente lunii septembrie. Doar 21 de asociaţii de proprietari din cele vizate şi-au achitat până ieri facturile restante. Celelalte 39 riscă să rămână fără apă caldă şi căldură în prag de iarnă. Este vorba despre aproape 4000 de familii care, de vineri, vor tremura în case dacă asociaţiile din care fac parte nu-şi vor plăti datoriile către Serviciul Public de Termoficare.

 „Nu este vorba de sume foarte mari. Sunt datorii cuprinse între 500 şi 2000 de lei pe asociaţie, pentru că vorbim de facturile aferente lunii septembrie, doar pentru apa caldă consumată. Preavizul a expirat ieri, însă mai există un termen legal de încă cinci zile lucrătoare până când putem opri agentul termic, timp în care îşi mai pot achita obligaţiile. Trebuie să facem aceste încasări pentru a asigura combustibilul pentru iarna care bate la uşă.”, spune Sorin Apostoliceanu, şeful Biroului Furnizare din cadrul Serviciului Public de Termoficare al Municipiului Piteşti.

 Victime colaterale

 Cei mai dezavantajaţi din această problemă sunt piteştenii care şi-au achitat la zi facturile dar a căror singură vină e că au vecini rău platnici.

  “An de an, aceeaşi problemă. Ameninţări peste ameninţări. Nu este vina mea că vecinii nu-şi plătesc întreţinerea. Eu sunt cu utilităţile la zi şi nici pe mine nu mă dau banii afară din casă. Dar am făcut sacrificii tocmai pentru a le achita şi mi se pare absurd să rămân fără căldură acum, în prag de iarnă.”, spune Marcel Dumitru din Găvana, unul dintre miile de piteşteni care ar fi preferat trecerea la facturarea individuală dar care nu pot opta pentru asta întrucât nu toţi membrii asociaţiei de proprietari sunt de acord cu acest sistem.

Situaţia începe să semene cu cea a fostei Termoficări, întrată în faliment astă vară, care avea de recuperat de la rău platnici, sume de ordinul zecilor de milioane de lei, şi ai cărei executori judecătoreşti se luptă şi acum pentru încasarea debitelor.

“Facturarea individuală ar fi o soluţie în interesul celor bun-platnici pentru că, în cazul în care, într-o asociaţie s-ar înregistra datorii, ne-am putea îndrepta numai către rău platnici şi le-am opri apa caldă şi căldura numai acestora din urmă. Convenţiile încheiate în acest sens ne permit să intrăm în locuinţă pentru astfel de proceduri. Numai că, pentru trecerea la acest sistem de facturare, e nevoie ca toţi membrii unei asociaţii să semneze convenţii în acest sens.”, explică Sorin Apostoliceanu, şeful Biroului Furnizare din cadrul Serviciului Public de Termoficare al Municipiului Piteşti.

Doar 5000 de familii au trecut la facturarea individuală

 Din cele 45.000 de familii care au mai rămas racordate la sistemul centralizat de termoficare doar 5000 au semnat convenţiile care permit facturarea individuală a agentului termic furnizat. “ În majoritatea asociaţiilor de proprietari există şi câteva familii care nu vor să semneze convenţiile. Este vorba, în general, de rău platnici care n-au niciun interes să facă acest pas, şi automat, nici ceilalţi proprietari din asociaţie nu pot trece la facturarea individuală.”, spune Sorin Apostoliceanu.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite