Prefectul de Argeş, despre sclavia de la Berevoeşti: „Primarul ştia de existenţa unor minori supuşi la muncă forţată“. Cum a încercat edilul să se acopere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adresele către Poliţie cu care edilul de la Berevoeşti a încearcat să se apere atunci când a fost acuzat că ştia despre ororile din sat au fost făcute abia când la Gâmăceşti începuse să se îngroaşe gluma. Mai exact, la o săptămână după ce una dintre victimele romilor a murit în condiţii suspecte.

Corpul de control al Prefectului de Argeş verifică, printre altele, în aceste zile, daca la nivelul administraţiei publice locale de la Berevoeşti era cunoscută existenţa unor persoane lipsite de libertate în comunitatea de romi de la Gămăceşti, acolo unde procurorii DIICOR au descoperit că, de-a lungul a 12 ani, zeci de persoane au fost sechestrate şi exploatate de un grup infracţional

Încă de la izbucnirea scandalului, primarul Florin Proca a tot încercat să explice presei că nu a ştiut despre cazurile de sclavie de la Gămăceşti şi că, mai mult, atunci când au apărut ă primele zvonuri în acest sens, a sesizat Poliţia. Interesant este momentul la care edilul a făcut  adresă către Poliţie: după ce una din victimele ţiganilor a murit în condiţii dubioase.
 
Iată înşiruirea cronologică a faptelor evidenţiată de anchetă:

Pe 1 noiembrie 2015, la Berevoeşti moare, în condiţii suspecte, una dintre persoanele sechestrate de romi, persoană cu identitate necunoscută. Condiţiile producerii acestui deces au făcut încă de atunci şi fac şi în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeş, care ar putea schimba încadrarea unora dintre suspecţi din trafic de persoane, în omor.

La doar 8 zile distanţă, pe 9 noiembrie 2015 primarul comunei transmite două adrese: către Postul de poliţie din localitate şi, respectiv, către Secţia rurală de poliţie Schitu Goleşti, unde aste arondată comună Berevoieşti.

În documente, primarul afirmă că “există suspiciuni că în unele familii se află minori fără acte de identitate care sunt folosiţi la diverse activităţi care nu sunt specifice vârstei lor” şi solicită organelor de poliţie să ia măsuri pentru identificarea lor.

Poliţia îi transmite primarului că, potrivit legii protecţiei copilului, prin compartimentul de asistenţă socială, acesta are obligaţia de a efectua o anchetă socială şi de a sesiza de urgenţă DGASPC în legătură cu faptul că ar există îl localitate astfel de cazuri.

Pe 9 decembrie.2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu deţin acte de naştere sau de identitate, în vedere punerii acestora în legalitate pe linie de stare civilă, şi nu pentru a identifica minori puşi la muncă forţată, aşa cum preciza în adresele transmise poliţiei.

Abia pe 6 ianuarie  2016 , primarul comunei prin Compartimentul de asistenţă socială face o aşa zisă anchetă socială la domiciliul unui suspect în acest dosar, fără a identifica minori sechestraţi sau suspusi la muncă forţată.

"În toată acestă chestiune, de o gravitate extremă, primarul s-a limitat să trimită două adrese şi să efectueze formal o aşa zisă anchetă socială în care nu a descoperit nimic", spune prefectul de Argeş. Cristian Soare

Primarul, prin serviciul de asistenţă socială, avea dreptul, dacă voia, să facă vizite la domiciliu şi să obţină informaţii despre sănătatea şi îngrijirea lor, iar dacă se constată că dezvoltarea lor este pusă în primejdie, trebuia să anunţe de urgenţă DGASPC pentru preluarea acestora.

„Toate aceste elemente ne conduc la concluzia că primarul comunei Berevoeşti, după cum chiar el afirma în cele 2 adrese transmise Poliţiei, ştia de existenta unor minori suspuşi la muncă forţată în localitate, însă nu a făcut nimic concret pentru identificarea şi salvarea acestora”, spune prefectul Cristian Soare.

Deşi comunitatea de romi de la Berevoieşti este numeroasă, circa 900, cu pondere extrem de importantă din totalul populaţiei, nu există angajat la primărie expert local pe problemele romilor şi nu există, de asemenea, în comunitate nici mediator sanitar sau asistent comunitar.

„Din păcate, la nivelul autorităţii publice locale nu a existat interes pentru înfiinţarea şi ocuparea acestor posturi", arată prefectul de Argeş, Cristian Soare.
 

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite