De astăzi, poliţiştii sunt cu ochii-n patru la tot ce mişcă în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de monitorizare video a oraşului a fost prezentat oficial de reprezentanţii IPJ Argeş. “Big brother” are deocamdată opt ochi, adică patru camera fixe şi patru mobile, amplasate în cele mai aglomerate zone ale oraşului.

Inspectoratul de Poliţie Argeş a demarat, la începutul anului trecut, un proiect pentru monitorizarea video a oraşului. În plan erau prevăzute 20 de camere video care urmau să fie montate la intrările în oraş şi pe principalele artere de circulaţie.

Camere fixe şi camere mobile


Astăzi oamenii legii au prezentat sistemul de supraveghere format deocamdată din opt camere video. Dintre acestea, patru sunt fixe şi patru mobile. Camerele fixe au fost montate în zona centrală pietonală a oraşului, respectiv pe strada Victoriei, iar cele mobile au fost amplasate în sensurile giratorii din zonele  Podul Viilor, Gârlei, Calea Craiovei şi strada Lânăriei.

Aparatelor nu le scapă nimic, şi asta pentru că au o rază de acţiune de 360 de grade. În plus, focalizarea camerelor este una performantă, permiţând apropierea într-atât de mult, încât se pot observa cu uşurinţă numărul de înmatriculare al autovehiculelor sau feţele oamenilor.

image

Camerele de supraveghere mobile nu sunt însoţite de radare, tocmai pentru că oamenii legii s-au gândit că în intersecţiile cu sens giratoriu şoferii nu sunt atât de tentaţi să apese cu putere pedala de acceleraţie. Imaginile surprinse de sistemul de monitorizare vor fi stocate pentru o perioadă limitată de timp.

Proiect finanţat de la bugetul local


Camerele vor transmite imaginile în dispeceratul Inspectoratului de Poliţie Argeş, acolo unde permanent un poliţist va urmări imaginile şi va monitoriza traficul. Proiectul este finanţat de la bugetul local.


“În bugetul pe 2011, domnul primar ne-a asigurat că vom extinde acest sistem şi va aloca o altă sumă în acest sens”, a spus comisar Dănuţ Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Argeş.

În plus, ca o premieră, toate echipajele de poliţie din judeţ sunt monitorizate, începând de astăzi, printr-un sistem GPS, implementat în premieră în ţara noastră în judeţul Argeş, iar în cazul unui apel de urgenţă, dispecerul va trimite la faţa locului cel mai apropiat echipaj, dorindu-se prin aceasta micşorarea timpului de intervenţie.

image

Pentru a face o demonstraţie în faţa jurnaliştilor, din dispeceratul IPJ a fost trimis un echipaj de poliţie la un peco din zona Podul Viilor, acesta ajungând la faţa locului în câteva minute.

“Sistemele sunt performante”

“Aceste sisteme prezentate sunt foarte performante şi sperăm ca prin ele să stabilim poziţia exactă a unui echipaj în teren şi să trimitem pe cel mai apropiat la evenimentele  anunţate prin 112”, a declarat Dumitru Nicolae, inspector şef al IPJ Argeş.


Tot pentru monitorizarea traficului şi pentru creşterea siguranţei pe străzile Piteştiului, Primăria a mai aprobat în acest an un proiect care vizează modernizarea zonei Podul Viilor-Parcul Ştrand. Vor fi amplasate aici alte camere de supraveghere şi se va reface carosabilul, toate lucrările de “schmbare la faţă” a zonei costând 900 000 de euro. 



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite