Cine sunt jandarmii - luptători de sub cagule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mascaţii de la Jandarmi sunt cei care restabilesc ordinea la conflictele stradale şi au de-a face cel mai des cu infractorii.. Luptători profesionişti, aceştia se antrenează zilnic pentru a nu fi luaţi niciodată prin surprindere de o situaţie neprevăzută.

Staturi impozante sunt conturate de uniformele negre care cântăresc zeci de kilograme. Cagule negre pe faţă le protejează identitatea, în timp ce vestele îi feresc de loviturile infractorilor. La prima vedere par oameni inpasibili, în stare să bată măr pe oricine îi evervează, dar odată ce îşi dau masca jos vei cunoaşte oameni calculaţi, ce îmbină excelent sportul de performanţă cu vorbele înţelepte.


Gata oricând să intervină în forţă, ofiţerii de la Detaşamentul Mobil al Inspectoratului de Jandarmi Argeş, cunoscuţi ca „mascaţii” sunt sportivi de performanţă. Au în urma lor ani buni de sporturi dure, de lupte corp la corp şi antrenamente extenuante. Deşi au o meserie dificilă, care îi aduce zilnic faţă în faţă cu infractorii, mascaţii spun că formează împreună o a doua familie şi îşi fac meseria cu pasiune.


Luptători de meserie

“Am practicat înainte sporturi de luptă: karate, judo, lupte, box. Fiecare membru al grupei speciale a practicat în jur de 9-10 ani aceste sporturi. De când am intrat în Jandarmerie am continuat cu ele. Sunt elemente comune din toate sporturile pe care le executăm la antrenamente, combinaţii de sporturi„, spune unul dintre luptători sub protecţia anonimatului.


Mascaţii se antrenează cel puţin două ore pe zi, atât în sala de forţă a unităţii, care este dotată cu aparate moderne de ridicare a greutăţii, dar şi la diferite cluburi sportive la care sunt afiliaţi.


Antrenamentul este împărţit în mai multe etape de pregătire. Prima etapă este cea fizică, lucrul la aparate, procedee şi tehnici de luptă, exerciţii de tragere cu arma, iar cea mai importantă este pregătirea teoretică: legi, ordine şi reglementări în domeniu.


 Dovadă că sunt buni la lupte stau o mulţime de premii pe care le-au adunat de-a lungul anilor. „Am participat şi la concursurile organizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, cât şi în afara ariei profesionale. Am obţinut rezultate de la locul I la menţiuni. Încercăm să fim cei mai buni în ceea ce facem”, spune unul dintre mascaţi.


Mereu în priză

Cu toate acestea, înainte de fiecare acţiune în forţă, mascaţii au o mică doză de teamă care să le dea curajul să îşi facă datoria.
„Cred că numai un nebun nu are o oarecare teamă, dar teama este cea care te ajută să răzbeşti. Pentru noi este o provocare să ai o acţiune care să te solicite mai mult. Oricând se poate întâmpla să te sui în maşină şi să te aşepte un nebun cu cuţitul la gât. Nicio zi nu este uşoară, dar asta ne e meseria. Întotdeauna trebuie să fii pregătit pentru orice. Este o meserie şi grea, dar frumoasă şi pentru asta suntem aici. Pentru noi e ceva obişnuit să venim la serviciu la două, la trei dimineaţa.Este o viaţă mult mai frumoasă la Detaşamentul Mobil, aici nu te plafonezi. Întotdeauna ai de-a face cu ceva nou, cu noi provocări”, spune un alt jandarm.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite