Cea mai mare despăgubire din România: 1 milion de euro, pentru familiile a două fetiţe, una moartă şi alta mutilată pe viaţa în urma unui accident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străbunica Alexandrei este cea care are grijă de fată după accident (foto Raluca Nicula)
Străbunica Alexandrei este cea care are grijă de fată după accident (foto Raluca Nicula)

Familiile celor două fetiţe din Ştefăneşti, călcate de o şoferiţă cu un Q7 în 2009 au primit daune morale câte 500.000 de euro Din banii primiţi, rudele şi-au cumpărat câte o vilă şi s-au mutat din blocurile sărăcăcioase în care locuiau. Banii nu compensează însă durerea pricinuită de tragicul accident.

Pe 22 martie 2011 judecătorii Curţii de Apel Piteşti au decis ca Simona Pecopiu Preduţ să plătească străbunicii fetiţei care a supravieţuit accidentului 200.000 de euro despăgubiri materiale şi 300.000 de euro daune morale, iar familiei fetiţei care a murit – 20.000 lei despăgubiri materiale şi 2 milioane de lei daune morale.

Citeşte şi: A omorât un copil, dar nu va sta nicio zi la închisoare

În plus, şoferiţa a achitat şi aproximativ 25.000 lei cheltuieli de spitalizare. Plăţile au fost făcute de firma de asigurări Ardaf la care şeferiţa îşi asigurase Audi-ul Q7 cu care le-a călcat pe fetiţe. Aceasta este cea mai mare despăgubire RCA plătită până acum de o firmă de asigurări din România.

Instanţa a decis atunci ca Simona Precopiu Preduţ să nu stea nicio zi în spatele gratiilor deşi a ucis un copil şi a nenorocit un altul pe viaţă, primind o sentinţă de doi ani de închisoare cu suspendare.

De la bloc la vilă
Pe 6 mai 2011 cele două familii au primit banii în cont. Din suma primită drept despăgubire, celor două familii şi-au cumpărat câte o vilă şi s-au mutat din blocurile sărăcăcioase din Ştefăneşti în care locuiau pentru a uita de tragicul accident care le-a schimbat vieţile.

Familia Gabrielei Ştefania Muscă, fetiţa de 4 ani care a murit după ce a fost călcată de Audi-ul Q7 condus de Simona Precopiu Preduţ, s-a mutat în casă nouă şi încearcă să construiască o troiţă în locul unde a avut loc accidentul.”Familia a donat foarte mulţi bani rudelor sărace şi au construit o casă. Se chinuie să facă o troiţă în locul acela, unde a avut loc accidentul”, spune avocatul familiei Muscă, Bogdan Dorcea.

Cealaltă familie, a Alexandrei Nedelcu, fetiţa care a supravieţuit accidentului, s-a mutat într-o casă cu etaj la câţiva kilometri de blocul în care locuiau. Au cheltuit pe vila pe care au trecut-o pe numele fetei şi pe mobilă aproximativ 400.000 de lei şi au cumpărat o maşină de 9000 de lei. După ce au plătit şi onorariul avocatului, spune străbunica fetei, au mai rămas cu 1,4 miliaone de lei, bani pe care îi vor folosi în folosul Alexandrei.

Banii nu compensează durerea pricinuită
Banii nu aduc însă fericirea familiei şi nici nu copensează drama prin care au trecut. “Banii nu mă încântă cu absolut nimic, decât s-o tratez. Casa am luat-o pe numele ei, eu nu m-am folosit de niciun ban. Preferam să stau în garsoniera mea, dar să fie fata sănătoasă. Alexuţa nu vede cu ochiul drept, nu aude cu urechea dreaptă, suferă de bulimie pe sistem nervos, merge la psiholog pentru că fură mâncare şi mănâncă pe ascuns. Stă o lună acasă, apoi o lună internată la spital ca să facă tratament la cap. Ea nu a avut mâini sau picioare rupte, ci traumatism la cap şi nu se ştie cum se dezvoltă pe viitor”, spune Marilena Ion, străbunica fetei.

Alexandra are acum 5 ani şi încearcă să ducă o viaţă normală. Merge la grădiniţă, învaţă poezii, se joacă alături de ceilalţi copii şi îndrăgeşte zecile de jucării pe care le-a primit cadou de la vecinii impresionaţi de suferinţa sa. Lunar merge la spital pentru tratament, recuperarea sa făcându-se greu şi cu multă voinţă.

Una dintre fetiţe a murit

Tragedia în care Alexandra a rămas mutilată pe viaţă s-a întâmplat în Joia Paştelui, pe 16 aprilie 2009. Simona Precopiu Preduţ se afla la volanul unui Audi Q7 şi, în timp ce s-a aplecat după căţelul său, a intrat cu maşina într-o groapă cu nisip, aflată într-o parcare dintre blocuri, în Ştefăneşti, acolo unde se jucau două fetiţe. Şoferiţa le-a călcat pe micuţe cu roata pe cap, Ştefania Muscă, de 4 ani, murind pe loc, iar Alexandra Nedelcu, de 3 ani, fiind în stare gravă. Alexandra a scăpat cu viaţă printr-o minune, după ce a stat 23 de zile în comă profundă, iar la un moment dat medicii chiar au declarat-o în moarte cerebrală, însă micuţa şi-a revenit miraculos.

Despăgubiri uriaşe, tot mai dese

Astfel de despăgubiri au devenit tot mai dese în România, instanţele începând să preia din practica judiciară europeană, este de părere unul din avocaţii din acest caz. “Am venit cu argument juridice clare. Evidenţa nu poate fi negată. Am venit şi cu o decizie dată de o instanţă din România care despăgubea o familie cu 750.000 de euro. Judecătorii au fost impresionaţi de acest caz şi instanţele au început să conştientizeze că firmele de asigurări trebuie să despăgubească în astfel de cazuri. Nu a rămas săracă nici firma de asigurări”, spune avocatul Bogdan Dorcea.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite