Piteşti: 50 de euro pentru o viaţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: 50 de euro pentru o viaţă!
Piteşti: 50 de euro pentru o viaţă!

Spitalul Judeţean  Argeş s-a dotat în sfârşit cu ser antiviperin. Asta după ce duminică, o turistă muşcată de viperă a fost în pericol de a-şi pierde viaţa pentru că spitalele din Argeş nu au avut substanţa salvatoare

Antiserul european polivalent pentru veninul de viperă este substanţa salvatoare  care vine din Croaţia. Fiecare din cele 5 fiole de câte 10 ml de antiser ajunse la Spitalul judeţean, a costat 50 de euro, echivalentul a mai puţin de 250 de lei. Nu exagerat de scump având în vedere că o astfel de doză poate salva o viaţă.
“Dacă este administrat  imediat după muşcătură, este suficientă o doza antiser de 10 mililitri, atât cât are o fiolă. Aceeaşi doză se administrază, în condiţii similare şi copiilor, intrucât cantitatea de antiser necesară este condiţionată nu de greutatea  victimei ci de cantitatea de venin din sânge, care este relativ aceeaşi, indiferent dacă vorbim de copil sau de adult”,   spune dr. Cristina Stocheci, directorul medical al spitaluilui Judeţean Argeş.

Antiserul poate fi utilizat numai pentru tratarea muşcăturilor provocate de şerpii din familia viperidelor şi nu are efect împotriva veninului altor şerpi.


 Mai multe fiole pentru o singură muşcătură
 Dacă trece un interval  mai mare de 4 ore de la muşcătură, sau dacă muşcătura este pe un vas mare de sânge atunci o doză este insuficientă pentru a salva viaţa victimei. ,,Este vorba de muşcăturile în zona capului sau a degetelor ori a altor zone bine vascularizate, când se administrează  20 -40 de mililitri de antiser” spune  dr. Cristina Stocheci, directorul mediucal al spitaluilui Judeţean Argeş.  Asta însemnă până la 4 din cele 5 fiole de care dispune unitatea.


Ce se va-ntâmpla dacă sunt aduşi, simultan, mai mulţi pacienţi?

 Dacă vă gândiţi să vă procuraţi singuri antiserul pentru a-l avea la îndemână, aflaţi că nu aveţi de unde. Substanţa nu se găseşte în farmacii, şi, oricum n-aţi fi putut-o lua pe munte pentru că trebuie păstrată la frigider.


 

 Vor fi, cel mai probabil, trimişi către un alt spital, evident din afara judeţului pentru că celelate două unităţi sanitate, spitalul Municipal Câmpulung şi Spitalul  Curtea de Argeş n-au nici acum, la 4 zile de când medicii au ridicat din umeri, serul salvator.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite