Piteşti: CAR-ul, soluţie pentru pensionarii piteşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu  mai pot face mai nimic doar cu pensia, bătrânii se înscriu la împrumuturile Casei de Ajutor Reciproc. 


Tot mai mulţi pensionari din Piteşti, dar şi din afara oraşului, apelează la împrumuturile de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Motivele care-i determină să ia bani de la CAR sunt dintre cele mai diverse, dar, în general, oamenii apelează la aceste fonduri pentru că au pensii mici şi aceasta este singura posibilitate de finanţare pentru micile investiţii sau pentru plata unor datorii acumulate în timp.  

Coadă la CAR
În fiecare zi, începând cu orele 8.00, la Casa de Ajutor Reciproc este coadă. Pensionarii vin fie să plătească ratele, fie să solicite împrumuturi. În acest moment CAR-ul are 19.500 de înscişi numai în Piteşti, iar numărul acestora a crescut numai de la începutul anului 2009 cu 2.000 de persoane.
Preşedintele CAR Piteşti, Ion Frâncu, explică fenomenul: „Datorită veniturilor mici ale pensionarior şi înăspririi condiţiilor de acordare a unui credit de la bănci, oamenii apelează din ce în ce mai mult la noi. Sumele pe care le pot obţine sunt relativ mici, însă dobânda este foarte mică şi condiţiile foarte uşor de îndeplinit“. De la CAR şi un bătrân cu 500 de lei pensie poate obţine un împrumut de 2.000 de lei, însă are nevoie de giranţi.
„Sumele împrumutate sunt cuprinse între 500 şi 5.000 de lei, dar majoritatea solicită între 2.000 şi 3.000 de lei“, menţionează Ion Frâncu.
De ce se împrumută
Motivele pentru care această unitate a câştigat mai mulţi clienţi în ultima vreme sunt legate de nivelul de trai. Există, totuşi, şi pensionari care locuiesc în mediul rural şi au nevoie de anumite sume de bani pentru mici investiţii în gospodării.
„Anul acesta nu mai sunt la bază murăturile. De la Paşti şi până acum, oamenii sunt puşi pe investiţii mici şi construcţii: un gard, o alee, un acoperiş la casă. Sunt mulţi dintre cei de la ţară care fac acum împrumut pentru a-şi lua lemne de iarnă“, explică Ion Frâncu.
Din păcate, sunt destui care împrumută bani pentru a plăti chirii, întreţineri sau alte facturi restante. Doamna Nuţi, una dintre penionarele care stătea aseară, la coadă, să-şi achite rata declară: „Eu am luat de aici bani că e dobânda mai mică. Oricum, cu venituri de 500 de lei pe lună, nicio bancă nu-mi dă împrumut. Am luat aceşti bani pentru tratament şi medicamente“. Ioana Catela, din Piteşti, a împrumutat 3.000 de lei pentru fiul ei care tocmai s-a căsătorit. „Am luat împrumut să-mi ajut şi eu cum pot băiatul care s-a însurat de curând. Eu şi soţul luăm bani de la CAR de ani de zile, ba pentru copil că pleacă la facultate, ba că dădea examen, sau mai aveam şi noi nevoie să facem ceva pe la ţară să ne putem muta acolo. Eu şi soţul avem pensie 1.300 de lei“, explică doamna.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite