Avem paznici în şcoli, dar intră oricine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şcolile şi liceele din Piteşti se poate intra cu uşurinţă fără să te legitimeze cineva la poartă. Paznicii au rolul doar de a păzi şcoala pe timp de noapte, nu şi de a legitima persoanele străine care intră în curtea unităţilor de învăţământ. În plus, porţile şcolilor şi ale liceelor stau larg deschise toată ziua.

Reporterii „Adevărul de Seară“ au demonstrat azi-dimineaţă că paza în şcolile şi liceele din Piteşti este superficială şi nimeni nu pare să se preocupe îndeajuns de mult de siguranţa elevilor. În timp ce unii directori de unităţi de învăţământ susţin că sistemele de supraveghere îi feresc de incidente neplăcute, alţii îşi pun baza doar în paznici şi portari.


Aceştia însă nu legitimează persoanele străine care intră în curtea şcolilor şi a liceelor, pe lângă faptul că lasă porţile unităţilor larg deschise pe durata întregii zile, fie că e pauză sau se desfăşoară ore de curs.


Fochistul e şi paznic
Odată cu reducerea cheltuielilor, directorii de unităţi au fost nevoiţi să se adapteze noilor condiţii, iar personalul auxiliar îndeplineşte mai multe sarcini. Un exemplu este Liceul „Ion Barbu“ din Piteşti, verificat de reporterii „Adevărul de Seară“, acolo unde fochistul este şi paznic.


„Este fochist, dar îndeplineşte şi sarcina de paznic pentru că nu am paznic. Am avut trei paznici, unu mi-a ieşit la pensie pe caz de boală şi fochistului i-am extins sarcinile. În timpul zilei e greu de urmărit cine intră“, susţine directorul liceului, Constantin Biriboiu.


Totuşi, pentru mai multă siguranţă, în liceu şi în curte au fost montate 16 camere de supraveghere care ponderează elanul tinerilor. Sistemul de supraveghere a costat aproximativ 18.000 de lei şi a fost plătit din veniturile proprii ale unităţii de învăţământ.


Directorul e păzit, elevii nu

În curtea Grupului Şcolar de Construcţii nr. 2 reporterii „Adevărul de Seară“ au intrat ca şi cum ar fi fost încă în liceu. De abia la uşa directorului ne-a oprit un paznic care ne-a întrebat pe cine căutăm. Directorul ne-a asigurat că siguranţa în liceu este asigurată de patru paznici, însă doar după ora 16.00!


„Avem patru paznici plus portar şi avem contract şi cu o firmă de pază să intervină în caz de nevoie. Avem montat un sistem de supraveghere format din patru camere video la intrările elevilor, ale profesorilor şi la contabilitate încă de acum trei ani. Mai sunt unele mici probleme la început de an, se mai ceartă elevii până se acomodează“, explică Marin Vasile, directorul Grupului Şcolar Nr. 2.  Însă, sitemele în cauză nu i-au oprit pe reporterii noştri.
 Cele mai mari probleme sunt în zonele rurale, acolo unde nu mai greu se găsesc bani şi pentru salariile paznicilor.


„În general, în oraş avem paza asigurată în cadrul şcolilor, pentru că aici sunt probleme cu găştile de cartier care încearcă să intre, iar noi am vrut  să evităm acest lucru. În schimb, la ţară nu prea sunt paznici, ce-i drept. Ar trebui să se preocupe Primăriile, pentru că acum spaţiile lor le aparţin“, spune Gabriel Bratu, inspector general al IŞJ Argeş.


„Care pază în şcoli, domnişoară? Că noi nu avem pază nici la Primărie. Ăştia de la Guvern nu ştiu decât să ne taie din cheltuieli. La noi în comună nicio şcoală nu este păzită. Ordinea şi disciplina cad pe umerii cadrelor didactice şi a femeilor de serviciu“, spune, răsăpicat, Sorin Lupu, primarul comunei Priboieni.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite