A parcurs România şi Europa pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Hodi este la cel de-al 9-lea tur al României. Biciclistul lugojean şi-a început plimbarea prin ţară pe 18 iunie, Piteştiul fiind a 62-a localitate pe harta sa. Pe 9 august acesta speră să ajungă înapoi la Lugoj.

Patru tururi ale Europei pe bicicletă şi 9 tururi ale României. Cu aceste rezultate se poate lăudat Ştefan Hodi, lugojeanul care a pedalalat peste 45.000 de kilometri, fără a lua în calcul cursele sub 1000 de kilometri.


Bărbatul este pasionat de ciclism încă din copilărie, iar la 14 ani s-a apucat de pedalat. Primul traseu mai lung pe care l-a parcurs a fost Logoj – Deva, în doar două zile parcurgând 220 de kilometri.


“Pasiunea pentru cicloturism o am de la fratele meu mai mare care în 1981 a făcut Turul Ungariei. În 1987 am făcut primul meu tur, al României. În 22 de zile am parcurs atunci 2475 de kilometri.”, povesteşte Ştefan Hodi.


Străbate în medie 10 - 13 km/h
De atunci a străbătut ţara în lung şi în lat pe bicicletă, a vizitat sute de oraşe şi a parcurs zeci de mii de kilometri. În medie, biciclistul parcurge cam 10-13 kilometri pe oră şi vara pedalează numai dimineaţa şi seara.


Acum se află la cel de-al nouălea tur al României şi a poposit în Piteşti pentru două zile. Ştefan Hodi a pornit în această excursie pe bicicletă pe 18 iunie din faţa primăriei Lugoj şi până la Piteşti a trecut prin 61 de localităţi şi a străbătut 3664 de kilometri.

”Acest tur are ca scop promovarea ciclismului în România şi întâlnirea cu cât mai mulţi pasionaţi de mersul cu bicicleta. Lugojul este oraşul bicicletelor, sunt zeci de mii de biciclete aici. În majoritatea primăriilor pe la care am trecut, am înmânat diplome din partea administraţiei municipiului, pentru că doresc să promovez Lugojul pe harta României.”, declara Ştefan Hodi.

Soţia a făcut turul României gravidă
Cicloturistul este sprijinit de întreaga familie, atât soţia cât şi cei trei copiii ai săi fiind îndrăgostiţi de mersul cu bicicleta. De multe ori aceştia pleacă împreună în deplasări pe distanţe lungi. Mai mult, soţia sa a doborât câteva recorduri, demne de admirat.

A fost prima femeie care a făcut turul României pe bicicletă, apoi prima femeie care a făcut turul României însărcinată şi singura femeie însărcinată în nouă luni care a alergat la un maraton de 21 de kilometri. Doamna Hodi are la activ 3 tururi ale României şi 2 în Europa.


În toate călătoriile sale ciclistul lugojean a ajuns să cunoască foarte bine oraşele, aşa că nu are nevoie de hărţi. Poartă totuşi la el două cu România: una pe care marchează traseul parcurs la acest tur şi cealaltă cu toate plimbările din ţară pe care marchează localităţile şi traseele noi pe care le-a parcurs în acest tur, faţă de celelalte de până acum.


În glumă, Ştefan Hodi spune că are după el şi bucătăria şi dormitorul, dar şi biroul şi atelierul. Ca bagaj, biciclistul cară o roată de rezervă, un cort, mâncare, haine de schimb şi un aparat foto cu ajutorul căruia imortalizează locurile minunate prin care trece, ca amintire.


Prin localităţile pe unde trece, cicloturistul se întâlneşte cu bicicliştii cu care păstrează legătura şi adesea pedalează alături de aceştia câţiva zeci de kilometri.

Traseul acestui tur:
Lugoj(18 iunie) – Timişoara – Arad – Chişinău Criş – Salonta – Oradea – Carei – Satu Mare – Baia Mare – Cehu Silvaniei - Zalău - Cluj - Turda – Câmpia Turzii – Luduş – Târgu Mureş - Bistriţa – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului- Suceava - Botoşani - Iaşi - Vaslui - Bacău – Piatra Neamţ - Bicaz - Cheile Bicazului - Gheorgheni – Miercurea Ciuc - Tuşnad – Sfântul Gheorghe - Braşov - Târgovişte - Ploieşti - Mizil - Buzău – Râmnicu Sărat - Focşani - Brăila - Galaţi - Isaccea - Tulcea - Babadag - Năvodari - Constanţa - Litoral – Constanţa Hârşova - Slobozia - Călăraşi - Olteniţa - Giurgiu - Bucureşti - Alexandria – Roşiorii de Vede - Caracal - Craiova - Balş - Slatina - Drăgăşani – Râmnicu Vâlcea - Piteşti – Curtea de Argeş – Bâlea Lac - Cârţişoara - Sibiu - Sebeş – Alba Iulia - Orăştie - Simeria - Deva - Hunedoara - Călan - Petroşani – Bumbeşti Jiu – Târgu Jiu – Drobeta Turnu Severin - Orşova – Reşiţa – Lugoj (9 august).

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite