Olga Panaete, cea mai cunoscută florăreasă a Piteştiului: „Plantele, ca şi oamenii, sunt sensibile la muzică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Panaete, o prezenţă nelipsită de la Simfonia Lalelelor
Olga Panaete, o prezenţă nelipsită de la Simfonia Lalelelor

Olga Panaete, femeia care a reuşit să facă o avere din cea mai mare pasiune a ei, spune că florile deschid multe drumuri în viaţă şi vorbeşte despre satisfacţiile pe care aceste plante i le-au adus de-a lungul anilor. Cea mai cunoscută florăreasă a Piteştiului dezvăluie şi câteva dintre secretele cu care îngrijeşte şi menţine proaspete plantele.

“Le pun muzică. Plantele, ca şi oamenii, sunt sensibile la muzică, la sunete armonioase. Noaptea, cel puţin, e obligatoriu, ca să fie frumoase şi a doua zi dimineaţă. Am învătat asta de la Iosiv Sava, care mi-a fost profesor pe vremea când urmam cursurile de horticultură”, spune Olga Panaete, în timp ce aranjează florile. 

Se uită lung după un client ce tocmai a plecat cu un buchet de trandafiri. “Mă întreb dacă o fi reţinut tot ce i-am explicat...”, mai spune Olga. 

Îi dădăceşte pe clienţi ca pe copii, pentru că vrea să se asigure că viaţa efemeră a florilor sale nu e înjumătăţită de multele greşeli frecvente ale celor mai puţin cunoscători ai plantelor.

"Am clienţi care se plâng că trandafirii se ofilesc de cum ajung cu ei  acasă şi-i pun în vază. Eu le mai vând din când în când şi câteva trucuri. Unii le ţin minte, alţii le uită de cum pleacă de-aici cu buchetele în braţe: coada trebuie ţinută doi-trei centimetri în apă fierbinte, timp de un minut şi abia apoi trandafirii se pun în vază. La fel se procedează şi cu gerbera”, explică Olga Panaete, care are câteva leacuri şi pentru florile veştejite, despre care spune că pot fi revigorate dacă le scufundăm câteva minute în apă rece. 

Pasiunea pentru flori o are din copilărie. "Le moştenesc pe mama şi bunica. Mi-amintesc de anii petrecuţi cu ele, când  grădina noastră de la Richiţele era cea mai frumoasă din zonă: ghiocei, viorele, narcise, tămâioare, trandafiri, acolo era raiul pe pământ, iar eu nu mă mai săturam privindu-le. Nu le-aş fi tătat în ruptul capului, dar tot de la mama şi bunica am învăţat că e frumos să le oferi şi-am început să fac bucheţele pe care le duceam la grădiniţă”, povesteşte Olga.

"Florile rezolvă multe probleme"

În toate locurile prin care a purtat-o viaţa, de la curtea şcolii, la Uzina Dacia şi propria sa grădină, a sădit şi a îngrijit flori.

“Secţia în care lucram pe vremuri, la Dacia, ca expeditor, arăta mai degrabă ca un parc. Clădirea în care îmi desfăşuram activitatea primise numele de Cabana Olga”, povesteşte florăreasa. 

Din flori a făcut avere şi chiar de n-ar fi făcut, spune Olga, le-ar fi iubit la fel. “Nicioadată n-o să renunţ la ele... Chiar şi dacă această afacere ar începe să meargă prost, eu tot asta aş face! Le iubesc nu doar pentru că sunt frumoase, ci şi pentru ce pot ele să facă, pentru cum pot ele să deschidă drumuri. Pe vremea comunismului eu am reuşit să primesc un apatament de la stat, după ce l-am impresionat pe cel care făcea lista de priorităţi cu un aranjament cum nu mai văzuse el vreodată... Florile rezolvă multe probleme, se ştie, împacă soţ-soţie, amant-amantă, copii-părinţi. Deschid suflete şi aduc bucurie”, mai spune Olga Panaete.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite