2083 de maşini circulă, în medie, pe oră pe A1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aglomeraţia şi viteza excesivă produc şi victime, 57 de persoane pierzându-şi viaţa anul trecut pe drumurile din judeţ.Conform unei recensământ realizat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri şi Naţionale din România, autostrada Bucureşti – Piteşti este cel mai aglomerat drum din ţară.

Faptul că traficul poate fi uneori sufocant am constatat-o cu toţii atunci când pierdem zeci de minute sau chiar ore din cauza aglomeraţiei de pe şoşele, pentru a parcurge distanţe scurte. Dar acum şi cifrele confirmă acest lucru!

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri şi Naţionale din România a realizat anul trecut, în perioada 12 aprilie - 13 noiembrie un recensământ al traficului pe drumurile naţionale şi judeţene din ţară pentru a vedea astfel ce drumuri trebuie lărgite şi pentru care este nevoie să fie alocaţi mai mulţi bani pentru întreţinere şi reabilitare.

A1 cel mai aglomerat drum

În urma numărării manuale a vehiculelor care circulă într-un interval de 24 de ore s-a ajuns la concluzia că autostrada Bucureşti – Piteşti este cel mai aglomerat drum din România. Traficul a crescut cu peste 30% în ultimii cinci ani, iar şoferii nu au alte rute ocolitoare mai bune.
 
Topul celor mai aglomerate drumuri din România este ocupat de A1 cu 50.000 de vehicule pe zi, DN 1, cu 39.000 de maşini şi DN 7 şi DN 65 cu peste 30.000 de maşini. Şi drumurile naţionale care tranzitează judeţul Argeş sunt foarte aglomerate. Între kilometrii 80 şi 120 ai autostrăzii Bucureşti – Piteşti, circulă în medie, pe zi 30.146 de vehicule, dintre care 18.639 sunt maşini mici. Restul sunt TIR-uri şi camioane care transportă mărfuri.

„E teroare pe autostradă. Se circulă bară la bară la intrarea în Bucureşti mai ales vinerea după-amiază când toată lumea pleacă din Bucureşti şi duminică seara când se întorc.Drumul e bun spre deosebire de şoşeaua veche unde sunt gropi şi trebuie să mergi mai încet pentru că sunt radare”, spune Marian Ion, şofer.

Din păcate, şoferii uită adesea că viteza este periculoasă şi din dorinţa de a ajunge mai repede la destinaţie apasă prea tare pedala de acceleraţie, chiar cu preţul vieţii. Anul trecut pe tronsonul A1 cuprins în judeţul Argeş s-au înregistrat 13 accidente grave de circulaţie soldate cu patru morţi şi doi răniţi grav.

Cele mai multe victime au murit pe DN 65

Următoarele drumuri din Argeş ca aglomeraţie sunt DN 65 Piteşti-Slatina cu 10.895 de vehicule pe zi şi DN 7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea cu 10.333 de maşini pe zi. Marea majoritate a vehiculelor care circulă pe aceste drumuri sunt maşini mici. Starea bună a carosabilului îi tentează pe şoferi să accelereze prea tare, cele două drumuri fiind şi cele mai periculoase din judeţ. Pe DN 65 şi-au pierdut viaţa cele mai multe victime, anul trecut fiind înregistrate 19 accidente cu opt morţi şi 14 răniţi grav, iar pe DN 7 au avut loc cele mai multe accidente grave: 35 la număr, soldate cu decesul a patru victime.

Deloc surprinzător, drumul naţional cu cei mai puţini participanţi la trafic este DN 73 Piteşti – Câmpulung. Starea proastă a carosabilului îi sperie pe şoferi şi numai cei obişnuiţi să facă slalom printre gropi sau cei nevoiţi să îl parcurgă se avântă pe acest drum. În medie 5.761 de şoferi pe zi circulă pe DN 73 de voie, de nevoie. Numărul accidentelor grave care s-au înregistrat anul trecut pe acest drum din cauza vitezei neadaptate, a traversării neregulamentare a pietonilor şi din imprudenţa şoferilor a ajuns la 14, iar patru persoane şi-au pierdut viaţa pe ruta Piteşi – Bucureşti.

Poliţiştii de la Serviciul Rutier acţionează în permanenţă cu aparate radar pentru a-i tempera pe şoferii vitezomani. Până pe 15 septembrie numai pe DN 7 trei echipaje vor patrula pe tronsonul de drum dintre localităţile Leordeni şi Morăreşti.


“Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş organizează în permanenţă acţiuni pentru reducerea numărului de accidente pe principalele drumuri naţionale din judeţ”, a declarat comisar şef Dănuţ Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite