Masculul de ciocănitoare pestriţă mare, una dintre cele mai inteligente păsări, surprins în Piatra Craiului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masculul de ciocanitoare

Considerată a fi, ca şi suratele ei, una dintre cele mai inteligente păsări din lume, ciocănitoarea pestriţă mare se adaptează foarte uşor, fiind întâlnită în pădurile de foioase şi conifere, în sate, oraşe, parcuri şi grădini. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva o prezintă într-o imagine imortalizată în Parcul Naţional Piatra Craiului, iarna.

Ciocănitoarea este considerată de unii biologi ca fiind prima ca inteligenţă după corb, iar Dendrocopos major -  ciocănitoarea pestriţă mare - se remarcă şi prin răspândirea mai mare decât cea a rudelor sale (Dendrocopos major pinetorum şi Dendrocopos major candidus): în toata Europa, Asia, până în Japonia, India de Vest şi China. Excepţie fac zonele nordice, Irlanda, Islanda şi câteva insule. 

Are auzul foarte fin şi este capabilă să găsească cu precizie şi cele mai mici insecte, indiferent de stadiul de dezvoltare (larvă sau adult). Se agaţă de copac cu ghearele, se sprijină în coadă şi trece la treabă. Mai mult, se poate deplasa vertical pe scoarţa copacilor, pe care o loveşte cu o frecvenţă uluitoare, de 40 de bătăi pe secundă. Nimic nu-i scapă.

„Ciocănitul” care o face inconfundabilă nu-i dă bătăi de cap nici la propriu, nici la figurat. Capul acestei păsări este protejat cu o bună căptuşire în cutia craniană, astfel că bătăile puternice pe care le efectuează cât e ziua de lungă nu o afectează. Şi nările sunt protejate - cu pene - împotriva elementelor care se desprind din scoarţa copacilor, la ciocănit.

Masculul are pe cap o pată de culoare roşie

La vârsta de un an, ciocănitorile pestriţe mari sunt considerate mature din punct de vedere sexual. Masculul este uşor de identificat, prin scufiţa roşie de pe cap. Un astfel de exemplar a fost surprins de fotograful APNPC Mircea Vergheleţ, iar imaginea a fost postată marţi, 1 februarie, pe pagina de Facebook a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.

"Mascul de ciocănitoare pestriţă mare (Dendrocopos major), zărit în Parcul Naţional Piatra Craiului.

Ciocănitoarea face parte din ordinul Piciformes, familia Picidae şi este considerată una dintre pasările cele mai inteligente. Corpul său este relativ mare de cca. 25 cm. Are capul rotunjit de culoare neagră şi părţile laterale albe. Masculul are pe cap o pată de culoare roşie. Ciocul este mare şi puternic, de culoare neagră", se arată în descrierea Romsilva.

Credit foto Mircea Vergheleţ, APNPC

În Parcul Naţional Piatra Craiului, cocănitoarea pestriţă mare are toate condiţiile de hrană, adăpost şi siguranţă, fiind, ca toate speciile care vieţuiesc aici, protejată.

Iată şi imagini video cu ciocănitoarea pestriţă mare, surprinse în anotimpul cald şi distribuite online de Parcul Naţional Piatra Craiului, anul trecut:

VIDEO

Vă reco​mandăm să mai citiţi:  

Paradox: salvamontiştii din România sunt singurii din Europa care nu au voie să folosească semnale acustice şi luminoase pe maşinile de intervenţie

Mesajul de revoltă pe care o învăţătoare din Piteşti l-a transmis Ministerului Educaţiei: „Suntem precum cetăţeanul turmentat“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite