Viaţa în sărăcie: Alexandra Ion trăieşte cu doar 125 de lei lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape toţi banii Alexandrei Ion se duc pe medicamente (Foto: Raluca Nicula)
Aproape toţi banii Alexandrei Ion se duc pe medicamente (Foto: Raluca Nicula)

46 de persoane încearcă să se descurce lunar cu aceşti bani. Venitul minim garantat de lege pentru o persoană singură este de 125 de lei. Cei mai mulţi bătrâni cheltuie banii pe întreţinere, medicamente şi mâncare.

O căsuţă mică, dărăpănată, cu acoperişul care stă să cadă zace ascunsă printre vilele de pe strada Ştefan cel Mare din Piteşti. La prima vedere pare nelocuită, însă un baston lăsat la uşă dă de gol faptul că înăuntru locuieşte cineva în vârstă. Într-o cămăruţă cu tavanul umflat de ploaie se încălzeşte lângă o sobă cojită care fumegă, tanti Alexandra Ion.

La cei 86 de ani ai săi, bătrâna se mişcă cu greu, ajutându-se de un baston. Copilul şi soţul i-au murit şi de 40 de ani locuieşte singură. Pensie nu are şi singurul său venit este ajutorul social de 125 de lei pe care îl primeşte de la Primăria Piteşti. În speranţa că va avea cine să-i vegheze bătrâneţea, femeia a trecut casa şi terenul pe numele unui bărbat, însă acesta nu o ajută cu nimic.


“Of… sunt singură, mamă”, oftează bătrâna, după care continuă: “Am dat la unu, a zis că are grijă de mine. I-am făcut act pe casă şi pe teren. Şi el, la beţie, în sâmbăta Floriilor, s-a pus cu toporu pe casă, a rupt cartoanele de pe acoperiş, cură pe mine şi aici la bucătărie.”, spune amărâtă femeia.


Banii se duc pe mâncare şi medicamente

Din cei 125 de lei pe care îi primeşte femeia îşi cumpără lunar mâncar şi medicamente. “Am avut grădină, dar acum sunt bătrână şi nu mai pot munci.Mi-a ajutat Dumnezeu de am pus câteva cuiburi de fasole şi câteva fire de roşii şi am făcut câteva borcane de teci şi de bulion, să am la iarnă. În rest banii îi dau pe ulei, cartofi, ceapă şi Algocalmin să mă mai lase durerea de picioare”, spune bătrâna.


Într-un alt colţ al oraşului, într-un bloc de garsoniere din cartierul Craiovei, locuieşte Maria Axan. La cei 90 de ani, femeia a rămas singură şi se descurcă tot din ajutorul social de la Primărie. Femeia îşi dârmuieşte cum poate mai bine cei 125 de lei, pe care îi cheltuie pe întreţinere, lumină, gaze şi mâncare şi medicamente.


“Mă descurg greu, noroc că mă mai ajută din când în când o nepoată. Ieri am fost la cumpărături. Am luat ulei, 2 kg de zahăr, morcovi, Dero. Mi-a dat vânzătoarea rest 50 de bani. Nu-mi ajung nici de întreţinere banii. Acum mi-a venit lumina 65 de lei. Pensie nu am că nenorocitu’ de bărbate-meo nu m-a lăsat să muncesc toată viaţa şi la 55 de ani a divorţat de mine şi nu am mai găsit să mă angajez. ”, ne-a povestit bătrâna care pentru a confirma faptul că banii nu-i ajung lunar, ne-a deschis frigiderul gol. Câteva cutii de pateu şi o salată, atât avea femeia în frigider. 


În aceeaşi situaţie sunt 46 de piteşteni, al căror singur venit lunar este ajutorul social de la Primăria Piteşti.  În total 88 de familii, adică 164 de persoane, primesc ajutor social, în completare la alte venituri, acesta fiind cuprins între 48 de lei şi 325 de lei. Potrivit legii, venitul minim garantat este de 125 de lei pentru o persoană singură, 225 de lei pentru familiile formate din 2 persoane, 313 lei pentru 3 persoane, 390 de lei pentru 4 persoane şi 462 de lei pentru 5 persoane.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite