Pitesti: 1.000 de lei, înmormântarea de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: 1.000 de lei, înmormântarea de criză
Pitesti: 1.000 de lei, înmormântarea de criză

Cel mai ieftin sicriu, locul de veci, groparii şi datinile pot face ca o înmormântare să coste cel puţin 1.000 de lei.

Un sicriu complet echipat costă între 200 şi 5.000 de lei, în funcţie de lucrătură şi de materiale. Transportul este cuprins între 50 şi 250 de lei pentru Piteşti. Închirierea capelei costă, la Agenţia Roterm Instal, între 30 şi 60 de lei, pentru toată perioada. Capela pusă la dispoziţie este cea militară, cadrele militare având reduceri.
Înmormântarea ortodoxă, cea mai scumpă
Ceremonia ortodoxă de înmormântare este cea mai scumpă, pentru că tradiţia este mai stufoasă decât în alte religii. „La serviciile mele au apelat şi catolici, evanghelişti, protestanţi, dar cel mai scump este tot pentru ortodocşi, pentru că tradiţia este, în acest caz, mult mai amplă”. Desigur că se poate ca o înmormântare să coste foarte puţin. „Cea mai ieftină înmormântare am avut-o la 600 de lei. Era un bătrân, iar familia nu avea bani. Au cumpărat doar un sicriu şi foarte puţine dintre cele necesare”, spune Cicerone Marinescu, patron de agenţie funerară. 

Locul de veci costă
În Piteşti sunt două cimitire, Sfântul Gheorghe şi Sfântul Spiridon. Cel mai scump este primul, pentru că este plasat mai central şi este mai bine amenajat. Un loc de veci aici costă 720 de lei, pe când la cel din Prundu preţul se ridică la 420 de lei. La aceste valori se adaugă taxa anuală de întreţinere, de şase lei. Serviciile groparilor nu sunt nici ele ieftine. Pentru o înmormântare în pământ, groparul ia 163 de lei, oficial. La criptă, e mai ieftin cu un leu, adică 162, iar la cavou, 175 de lei. Dacă înmormântările presupun şi deshumări, tarifele cresc cu aproximativ 100 de lei faţă de înmormântările simple. 

Firmele din Piteşti care pun la dispoziţie produse şi servicii necesare la înmormântări trebuie să se adapteze unei pieţe oscilante. Indiferent de vremuri, patronii agenţiilor de pompe funebre au întotdeauna clienţi. În ultimii ani, în Piteşti au apărut mai multe asemenea agenţii, mai mari sau mai mici, astfel încât concurenţa a crescut. Mai nou, există agenţii de pompe funebre care îşi promovează serviciile pe internet.


Clienţi de toate religiile
În Piteşti, în ultimii cinci ani, au apărut agenţii care pun la dispoziţie oferte pentru clienţi de toare religiile. Una dintre acestea este cea deţinută de Cicerone Marinescu. Acesta a deschis respectiva afacere acum cinci ani, deşi pompele funebre nu au fost... pasiunea lui, după cum mărturiseşte. „Oferim produse şi servicii clienţilor care aparţin oricărei religii. Omul vine şi ne spune ce ar dori, noi îi facem o listă din care el îşi alege apoi ce vrea. Acolo unde nu cunoaştem toate detaliile, cerem sprijinul rudelor defunctului”, declară patronul. Majoritatea cererilor vin însă din partea ortodocşilor. Ei aleg servicii complete sau numai anumite produse. Cât priveşte preţurile, acestea sunt flexibile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite