Cei mai frumoși argeșeni în costum popular au fost premiați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concursul a avut loc în cadrul ceremoniei de închidere a Sărbătorilor Argeșului și Muscelului. Evenimentul s-a încheiat cu un concert de gală susținut de ansamblurile folclorice din județul Argeș, pe scena Teatrului de vară din Parcul Ștrand.

Timp de trei săptămâni, începând cu 10 august până ieri, argeșenii au ținut-o într-o sărbătoare. Festivaluri de folclor și muzică populară, expoziții, concursuri pe diferite teme, tabere, dar mai ales spectacol și multă voie bună au fost cuvintele cheie ale Sărbătorilor Argeșului și Muscelului, organizate de Consiliul Județean Argeș.

Sărbătoarea a ajuns ieri la sfârșit, încheindu-se cu o festivitate de acordare de diplome și premii pentru ansamblurile și artiștii cei mai talentaţi care s-au întrecut în măiestrie şi în portul popular, delectându-i cu jocul și muzica lor pe argeșeni.

Cea de-a cincea ediție a celei mai ample sărbători a județului s-a încheiat în Parcul Ștrand din Pitești, acolo unde sute de piteșeni s-au adunat ca să petreacă o superbă dimineață de duminică.

Promotorii tradițiilor au fost premiați
Festivitatea de închidere a început cu premierea celor mai frumoși argeșeni purtători ai costumelor populare de sărbătoare, câștigători fiind desemnați Gabriel Joița din comuna Davidești și Izabela Coman din comuna Boteni. Aceștia au primit diplome din partea vicepreședinților Consiliului Județean Argeș, simona Bucura Oprescu și Florin Tecău.

Trei concursuri de folclor și muzică populară și-au găsit și ele câștigătorii, formațiile și interpreții care s-au evidențiat în promovarea culturii populare tradiționale anul acesta fiind premiați.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de gală susținut de Ansamblul folcloric „Dorul”, acompaniat de Orchestra „Doina Argeşului”. Piteștenii care au venit în Ștrand s/au distrat de minune.

“A fost foarte frumos. Am încins o horă cu prietenii, ne-am distrat. Sărbătoarea a fost foarte bine organizată și am avut ce vedea pe parcursul ei, de la grupurile din alte țări care au dansat dansurile lortradiționale îmbrăcate în costume populare specifice țării din care proveneau, la spectacolul de la cetatea Poienari, concertul lui Tudor Gheorghe, toate mi-au plăcut extraordinar de mult!”, ne-a spus Elena Gheorghe, de 57 de ani.
 
Sărbătoarea a căpătat un caracter solemn sâmbătă când cei mai importanți oameni din Cultură, Sport și Mass-Media din Argeș au primit titlul de fiu/fiică a Argeșului și de cetățeni de onoare. Cei prezenți au savurat câte un pahar de vin în cadrul expoziției cu vînzare de vinuri tradiționale, acompaniați de acordurile inconfundabile ale maestrului Tudor Ghoerghe care a susținut un recital pe scena Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești.

Târg cu produse artizanale în centrul oraşului
Piteștenii care vor să păstreze vie tradiția și cultura românească în casa lor au ocazia să achiziționeze articole decorative sau utile pentru casa lor de la târgul meșterilor populari, organizat în centrul Piteștiului. În Piața Primăriei au venit zeci de producători din mai multe județe ale țării pentru a-și expune marfăruile lucrate manual. De la pături, costume populare, la vase din ceramică și obiecte decorative sculptate din lemn sunt atracțiile acestui târg.
„Am venit din Brașov cu produse. Avem ii țărănești, lucrate manual, din borangic, atât pentru copii, cât și pentru femei în toată firea. Prețul lor este cuprins între 50 și 300 de lei, în funcție de model și de mărimea lor”, spune una dintre artistele populare sosite la târg.
Doamnele şi domnişoarele îşi pot cumpăra şi bijuterii lucrate manual la prețuri începând de la 5 lei.

Cifră

1 milion de lei pentru sărbătoare argeşenilor

Bugetul aprobat de Consiliul Județean Argeș pentru Sărbătorile Argeșului și Muscelului a fost același ca și anul trecut, respectiv 1 milion de lei. O parte din bani au provenit din sponsorizări.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite