Flori distruse de turişti: „Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată. În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O femeie a fost surprinsă rupând bujori de munte pe Transfăgărăşan weekendul trecut:
O femeie a fost surprinsă rupând bujori de munte pe Transfăgărăşan weekendul trecut:

Bujorul de munte şi floarea de colţ, două specii protejate prin lege, au ajuns să fie în pericol de dispariţie din cauza a numeroşi turişti vandali care merg la munte şi îi smulg constant. Iar cazurile de persoane amendate sunt extrem de rare.

Cel mai recent astfel de caz revoltător a fost surprins în weekendul trecut de un turist, Sorin Lazăr, care a fotografiat o femeie ce a smuls o tufă cu bujori de munte şi a plecat cu ei acasă.

Postarea acestuia a fost preluată pe pagina de Facebook a Salvamont Argeş, alături de un text foarte acid: „Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat... În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică”.

Şeful Salvamont Argeş: „Un coleg a fost ameninţat de o persoană care rupea bujori de munte”

Am stat de vorbă cu Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, legat de aceşti turişti inconştienţi şi de pericolul reprezentat pentru bujorul de munte şi floarea de colţ.

„Imaginea aceea revoltătoare a fost surprinsă în capătul sudic al tunelului de pe Transfăgărăşan, aproape de Bâlea. Respectiva femeie nu a fost identificată. A plecat bine mersi, dar am zis să îi fie măcar ruşine pentru ce a făcut şi poate reuşim uşor-uşor să îi educăm pe oameni. Bujorul de munte este specie protejată, se găseşte la peste 1.800 de metri şi este în regresie. Ne confruntăm cu foarte multe persoane care smulg bujorii de munte... E o plantă ce creşte doar în condiţii de frig şi umezeală. Cei care le smulg cred că le pot planta acasă şi nici nu mai ajung cu bujorii verzi. Nu am auzit până acum să se dea amenzi. De obicei Jandarmeria nu reuşeşte să îi prindă în flagrant. Un coleg a fost ameninţat că o să i se aranjeze concedierea de către un turist surprins rupând un bujor de munte. Respectivul a fugit după ce l-a ameninţat. Din cauza unor astfel de turişti şi floarea de colţ a ajuns să fie o specie pe cale de dispariţie. Situaţia e chiar dramatică”, ne-a declarat Ion Sânduloiu.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Iarnă grea pe Transfăgărăşan, la Cota 2000. „Faptul ca din 15 mai se va putea circula pe munte, în creasta Făgăraşului, este doar în teorie“

FOTO Secretele celor mai spectaculoase şosele din România. Cum s-au construit drumurile legendare

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite