Fereastra Zmeilor, ochiul de munte din Argeş prin care poţi vedea Transilvania. Până unde trebuie să urci VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fereastra Zmeilor atrage şi câinii pregătiţi special pentru intervenţii la avalanşe FOTO: Salvamont Argeş
Fereastra Zmeilor atrage şi câinii pregătiţi special pentru intervenţii la avalanşe FOTO: Salvamont Argeş

Aflată în Munţii Făgăraş, Fereastra Zmeilor este o formaţiune geologică unică, formată din mai multe straturi de calcar, creată acţiunii curenţilor şi a dezagregărilor produse de îngheţ si dezgheţ din ultimele secole.

Fereastra Zmeilor se află în Argeş, foarte aproape de Vârful Arpaşul Mare (2.468 metri), o zonă foarte spectaculoasă şi pitorească.

Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, şi-a început cariera în urmă cu câteva decenii chiar în zona Ferestrei Zmeilor şi cunoaşte foarte bine locul, ca şi traseele ce trebuie parcurse pentru a ajunge în acest loc unic.

În Fereastra Zmeilor, eroziunea a făcut o gaură cu diametrul de aproximativ un metru, având un aspect inedit şi interesant.

Traseul pentru a ajunge la Fereastra Zmeilor, aflată la o altitudine de 2.150 metri, pleacă de la Cabana Capra. 

”Pentru un turist obişnuit, două ore sunt arhisuficiente pentru a ajunge la Fereastra Zmeilor. Aceasta este exact în creasta Făgăraşului. Peisajul arată foarte frumos, este o zonă foarte accesibilă şi pitorească. Este o potecă accesibilă ce merge în zig-zag până la Fereastra Zmeilor. Am amenajat poteca în urmă cu mai mulţi ani alături de câţiva colegi“, povesteşte Ion Sănduloiu. 

În funcţie de cum te poziţionezi, prin această ”fereastră” poţi vedea fie Transilvania, fie Valea Capra. 

„Recomand pentru cei care nu au experienţă pe munte să urce doar până la Fereastra Zmeilor, deoarece de acolo se ajunge apoi spre traseul de creastă al Făgăraşului. Dacă mergi spre est, ajungi la vârful Arpaşul Mic. Urmează o muchie foarte îngustă şi cu renumitul pasaj La Trei Paşi de Moarte. Şi apoi urmează o porţiune destul de lungă cu scări şi lanţuri”, precizează Ion Sănduloiu.

Fereastra Zmeilor este vizitată anual de mii de turişti de pe tot globul FOTO: Salvamont Argeş

fereastra zmeilor 01 foto salvamont arges

Primul refugiu aflat aproape de Fereastra Zmeilor a fost finalizat în vara anului 1986. Un al doilea refugiu, foarte modern şi încăpător, a fost finalizat în 2010. Acesta se află pe versantul sudic al Munţilor Făgăraş, la o altitudine de 2040 metri, sub Vârful Arpaşul Mic, în Căldarea Fundu Caprei.

Refugiul are o capacitate de 20 de locuri. Refugiul finalizat acum 12 ani se află la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de Fereastra Zmeilor.

În imediata apropiere găseşte o platformă unde pot ateriza elicoptere în caz de intervenţie. La cinci minute de mers pe jos de refugiul Fereastra Zmeilor se află un izvor, aceasta fiind cea mai apropiată sursă de apă potabilă.

Vă mai recomandăm şi:

Hellios, primul câine din România specializat în salvarea victimelor avalanşelor, a împlinit 8 ani

EXCLUSIV Imagini spectaculoase de pe Transfăgărăşan. Drumul, închis de câteva săptămâni, deşi e uscat ca în palmă

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite