FC Argeş se zbate să renască din cenuşa gloriei de altădată. Cât de jos a coborât echipa fanion a Piteştiului şi a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FC Argeş, clubul pe care întreaga suflare fotbalistică a ţării l-a asociat cu cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor, Nicolae Dobrin, nu mai reuşeşte să iasă din colapsul în care a intrat acum trei ani şi care l-a făcut să iasă definitiv din scena fotbalului de performanţă. Autorităţile locale discută, cam tot de atunci, despre renaşterea FC Argeş, însă speranţele legate de acest obiectiv sunt departe de a deveni realitate.

La data de 6 august 1953, un ordin al Ministerului Afacerilor Interne consfinţea naşterea echipei Dinamo Piteşti, viitoarea echipă alb-violet, botezul fiind dat după sora mai mare din Bucureşti. Noua grupare a început de jos, din campionatul orăşenesc însă a reuşit să urce, încet dar sigur, către fotbalul de performanţă.


Prima promovare în Divizia A a avut loc în sezonul 1960-1961, când sub comanda antrenorilor Ştefan Vasile şi Tănase Dima, echipa piteşteană câştiga Seria a II-a a Diviziei B, trecând în eşalonul superior. 
 
Este adevărat că în anul următor s-a întors în Divizia B, însă numai pentru un an, fiindcă din 1963 ajungea din nou în prima ligă, de unde n-a mai plecat până în 1992. Vorbim de o perioadă în care gruparea de la Piteşti se poate lăuda cu o primă finală a Cupei României din 1965, jucată cu Ştiinţa Cluj, la Bucureşti, pe stadionul Republicii, câştigată însă de clujeni cu scorul de 2-1.

Title
Title

1961 - Prima promovare în Divizia A. Foto fcarges1953.ro

  

Doi ani mai târziu, în august 1967, la amicalul Dinamo Piteşti – Racing Beirut 5-0 (0-0), piteştenii aveau să poarte pentru prima oară echipamentul alb-violet, iar 1968 echipa îşi schimba numele în FC Argeş Piteşti, devenind astfel primul Club de Fotbal postbelic din România.
 

Anul 1972 îi aduce echipei piteştene primul titlu de Campioană a Românie, unul greu de imaginat la sfârşitul turului, când echipa se afla pe locul 4. A urmat însă, un retur bun pentru alb-violeţi  care au fost învinşi doar de două ori, astfel că la 21 iunie 1972, FC Argeş lasă în urmă Crişul Oradea, cu 4-1 iar în ultima etapă, o învinge şi pe Dinamo Bucureşti, cu 3-2, în Capitală.

Title
Title


1972 - Primul titlu de Campioni ai României. Foto fcarges1953.ro

V. Stan, D. Ariciu, Spiridon Niculescu (portari), M. Pigulea, C. Olteanu, R. Vlad, I. Barbu, P. Ivan II, D. Ciolan, C. Nedelcu (fundaşi), I. Prepurgel, M. Popescu, Dumitru Ştefan, Emil Dumitru, Ion Roşu (mijlocaşi), inegalabilul Dobrin, C. Radu II, C. Frăţilă, , R. Jercan, Ion Dobrescu, Paul Ciornoavă (atacanţi), sunt campionii României, lotul antrenat de Florin Halagian şi Tănase Dima care a adus o bucurie inimaginabilă în Trivale.

La un pas să elimine Real Madrid
 

Urmează prima participare în Cupa Campionilor Europeni, 1972 fiind anul în care FC Argeş a bifat cea mai răsunătoare victorie, câştigând cu 2-1 în faţa echipei Real Madrid. Nu şi în retur, când spaniolii  aveau să învingă cu 3-1. A fost meciul după care preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, şi-a arătat intenţia de a-l   transfera pe Nicolae Dobrin, o plecare pe care Ceauşescu a interzis-o pentru a nu crea un precedent  considerat periculos.

Campioană pentru a doua dată
 

După 7 ani, în vara lui 1979, FC Argeş devine campioană pentru a doua oară. Lotul echipei piteştene (antrenat  de Florin Halagian şi Constantin Oţet) a fost, în acel sezon: Gheorghe Cristian, Andrei Speriatu, Ilie Bărbulescu, Constantin Cârstea, Doru Toma, Viorel Moiceanu, Sevastian Iovănescu, Constantin Stancu, Marin Radu II, Nicolae Radu III, Gheorghe Chivescu, Viorel Turcu, Mihai Zamfir, Doru Nicolae, Nicolae Dobrin, Petre Ivan, Mihai Iatan, Gabriel Trandafirescu, Ion Stancu, Niţu Gheorghe, Sergiu Moisescu, Eugen Ralea.

Title
Title

1979 - Campioană pentru a doua dată. Foto fcarges1953.ro

Salvarea a venit de la Constantin Stroe
 

Anul 1992 găseşte echipa alb violetă în Divizia B, fără vreo perspectivă de a mai ajunge curând în liga I. Şansa vine vine însă de la Uzina Dacia, care devine sponsorul echipei FC Argeş, meritul fiind al lui directorului  Constantin Stroe, iar rezultatele infuziei de oxigen se văd în doi ani, când FC Argeş se întoarce în Divizia A.
 

În 1998 ajunge din nou în cupele europene. Intră în UEFA pe tabloul principal, însă în primul tur nu reşeşte să treacă de Celta Vigo, cea mai în formă echipă din Europa. 

Memorabil, dar nu în sensul frumos, este, pentru FC Argeş, anul 2007, când echipa retrogradează în B. După un sezon în Liga a II-a, FC Argeş revine în Liga I, şi pare să aibă evoluţii bune. 
 

“Cu toate acestea, FC Argeş e retrogradată din cauza patronului Cornel Penescu, cel care a fost condamnat după ce a mituit mai mulţi arbitrii şi observatori. O mare pată în istoria clubului nostru”, este explicaţia care apare pe site-ul oficial al FC Argeş Piteşti 1953.
 

De atunci, FC Argeş n-a mai reuşit să revină la gloria de altădată. În vara lui 2013, la finalul a patru sezoane în  Liga a II-a, FC Argeş încetează activitatea. Pe 11 iunie 2013, administratorul delegat al clubului a făcut o adresă Tribunalul Specializat Argeş, în care a cerut intrarea clubului în procedura de insolvenţă. În cererea făcută de Cătălin Barbu, s-a specificat că FC Argeş SA nu mai poate plăti datoriile acumulate către stat şi către terţi. Toţi jucătorii au pleacat, liberi de contract. 
 

“Managementul prost şi incompetenţa conducerii au făcut ca timp de un an, FC Argeş să nu mai activeze în nicio competiţie”, aminteşte site-ul clubului FC Argeş Piteşti 1953.
 

Victor Jigman, unul dintre foştii preşedinţi ai FC Argeş, este de aceeaşi  părere, însă vorbeşte de o propagare a  greşelilor, printre cele mai mari dintre erori fiind şi trecerea clubului în adminstrarea autorităţilor locale.
 

“De la Consiliul Judeţean sau Consiliul Local nu poţi să-ţi permiţi să plăteşti un salariu bun, o primă mare, unui jucător. Pentru orice transfer consident  de fonduri de la public la privat, vine Curtea de Conturi şi te întreabă de ce ai făcut asta, care e baza legală? Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat  din 2002 încoace, vedem lesne că toate  cluburile care au avut participări de la consiliile judeţene, au picat”, spune Victor Jigman despre cauyele sfârşitului FC Argeş. 

„Penescu se pricepea la maşini, la femei, dar nu la fotbal"

Cât despre epoca Penescu, fostul preşedinte FC Argeş spune că momentul venirii patronului PIC la echipă a fost unul absolut neinspirat.
 

 „Penescu se pricepea la maşini, la femei, dar nu la fotbal. El a fost fraierul dispus  să dea banii pe care îi dădeau autorităţile, ca să se închidă procesul în contencios administrativ promovat de prefectul de la acea vreme, Ion Cârstoiu, în care se arăta că Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria au disponibilizat bani pentru clubul FC Argeş contrar regulilor Curţii de Conturi. Într-o jumătate de an s-a găsit acest investitor - Penescu - cel care a zis că ia el toate procentele alea pe care cele două autorităţi le deţineau la FC Argeş. A dat banii la CJ şi Primăria Piteşti, s-a terminat procesul, iar el a devenit preşedintele unui club de fotbal fără să aibă habar despre fotbal”, mai spune Victor Jigman.
 

În vara anului 2014, ia fiinţă, la iniţiativa suporterilor şi a unor foste glorii alb-violete, Asociaţia Sportivă Fotbal Club Argeş 1953 Piteşti, o grupare care are de partea sa câteva figuri emblematice ale istoriei sale: Jean Vlădoiu, Adrian Neaga, Ilie Bărbulescu, Vali Năstase, Constantin Schumacher, Bogdan Argeş Vintilă, Cristi Bratu, Mihai Zanfir şi nu numai, dar care activează în Liga a IV-a Judeţeană, mult prea departe de  diviziile în care fosta glorie a Piteştiului a făcut spectacol fotbalistic.
 

La sfârşitul lunii octombrie a acestui an, la Primăria Piteşti a avut loc o reuniune  în care reprezentanţi ai clubului FC Argeş 1953 (printre ei Ion Răileanu, Răzvan Tunaru, Oleg Iacomi, Iulian Ionaşcu, Florin Dobre), primarul Cornel Ionică şi preşedintele ACAROM, Constantin Stroe, omul de numele căruia se leagă o parte din  istoria FC Argeş, au discutat despre renaşterea echipei de fotbal FC Argeş. „Cu acest prilej s-a ajuns la un consens, stabilindu-se drept ţel comun ca în cel mai scurt timp Piteştiul să aibă o echipă de fotbal numită FC Argeş, care să evolueze în eşaloanele superioare. S-a stabilit constituirea unei echipe de lucru care va analiza cele mai bune soluţii legale şi în concordanţă cu reglementările FRF, astfel încât obiectivul să fie atins.”, a precizat Cornel Ionică. Şi la nivel de discuţii a rămas renaşterea echipei.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite