Piteşti:Chiulangiii semnează condica la biliard de dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:Chiulangiii semnează condica la biliard de dimineaţă
Piteşti:Chiulangiii semnează condica la biliard de dimineaţă

Elevii sunt primii clienţi ai barurilor şi cluburilor din Piteşti. Barmanii spun că nu beau decât sucuri sau energizante şi că localurile sunt pline în fiecare dimineaţă a săptămânii.

Câţiva liceeni stăteau azi-dimineaţă în faţa unui club de biliard din centrul Piteştiului în aşteptarea barmanului care a întârziat. 

„Hai, frate, că este 08.30. Te aşteptăm la uşă de o jumătate de oră“, îi spune unul dintre liceeni. După ce le deschide uşa, elevii intră în club şi merg direct către mesele de biliard sau către cele de tenis de masă.

 „Clubul este plin aproape în fiecare dimineaţă, cu excepţia weekendului, când nu se face şcoală. Elevii vin, stau de poveşti la masă sau joacă biliard, în jur de două-trei ore în fiecare zi“, poveşteşte barmanul, care spune că elevii nu cosumă băuturi alcolice.

„Cumpără doar sucuri, cafea sau energizant. Sunt clienţi fideli şi le-am spus de la bun început că dacă nu sunt majori nu le pot da băuturi alcoolice“, spune angajatul clubului.


Chiulesc doar la materiile considerate fără importanţă
Elevii spun că merg doar atunci când au de dat lucrări sau teze la materiile care îi interesează. „Nu chiulim decât la materiile mai puţin importante pentru noi. Astăzi, aveam merceologie şi chimie, materii pe care pur şi simplu nu le suport. Dacă aveam matematică, română sau istorie, materii pentru bac, nu plecam de la şcoală“, afirmă nonşalant un elev în clasa a XII-a.


Într-un alt bar, la o masă, un grup de zece băieţi şi fete poartă discuţii în contradictoriu, la o cafea. Au şi cărţile pe masă, dar nu sunt manuale, ci de joc. Nu se contrazic pe teorema lui Pitagora sau pe versurile poeziiilor lui Eminescu, ci pe subiecte mondene. „Venim aici pentru că ne plictisim la şcoală“, spune râzând o elevă de clasa a XI-a.


Sistemul este de vină
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Argeş spun că numărul elevilor care chiulesc a crescut în ultimii ani. Pentru această situaţie de vină este lipsa dişciplinei în şcoli.

 „Sistemul este la pâmânt. Directorii ar trebuie să fie mai responsabili, plus că diriginţii nu mai ţin legătura cu părinţii, prin acele şedinţe şcolare, cum se întâmpla în trecut. Chiar în această săptămână vom face la inspectorat o şedinţă cu profesorii pe această temă. Trebuie introduse sacţiuni în şcoli pentru cei care chiulesc şi, de asemenea, trebuie făcute controale în baruri şi cluburi“, a declarat Gabriel Bratu, inspector general la ISJ Argeş.

El spune că vina aparţine şi patronurilor pentru că ar trebui să le interzică elevilor accesul în baruri sau cluburi în timpul orelor de curs.


Profesorii spun însă că elevii nu mai sunt interesaţi de şcoală ca în trecut.

 „Cei mai mari mai chiulesc şi pentru că au locuri de muncă sau pur şi simplu nu-i interesează şcoala. Eu ca profesor pot să încerc să-i atrag, dar dacă nu au o educaţie în familie în acest sens, nu voi reuşi“, a declarat profesoara de istorie Viziana Capel.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite