Cum ne ferim de efecte negative ale ultravioletelor asupra tenului - sfaturile dermatologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un uşor efect antiinflamator, în primă fază, un bronz de vis dar şi riduri, coşuri, pete şi pistrui. Cam asta lasă-n urmă, pe chipul nostru, razele soarelui. Iar enumerarea efectelor nocive este una sumară, pentru că, dacă n-avem grijă la radiaţii, ne putem trezi chiar şi cu melanoame la nivelul feţei.

Faţa este nu doar una dintre cele mai sensibile zone ale corpului, ci şi cea mai expusă la soare. Razele ultraviolete o atacă sistematic şi nu doar în anotimpul cald, iar fără o protecţie adecvată, ne putem trezi nu doar cu un ten îmbătrânit prematur, ci şi cu boli de piele grave, localizate la acest nivel. Impactul razelor ultraviolete este, evident, mai mare vara, când pentru un chip bronzat plătim un preţ pe care avem să-l conştientizăm, de multe ori, prea târziu ca să mai putem îndrepta lucrurile.

Dacă prevenirea îmbătrânirii premature a pielii se poate face cu ajutorul  unei creme de zi cu factor de protecţie adecvat tenului tău (mai mare pentru pielea deschisă şi mai redus pentru cea închisă la culoare) şi dacă apariţia „labei gâştii“ în colţul ochilor poate fi preîntâmpinată purtând ochelari de soare, pentru celelalte probleme, lucrurile nu sunt la fel de simple. 

Melanoame maligne la nivelul feţei

O mare atenţie trebuie acordată aluniţelor de la nivelul feţei, mult mai expuse radiaţiilor solare decât cele de pe corp. Cele astfel localizate sunt, practic, cele mai susceptibile de a da melanoame maligne.

„Melanomul malign este dintre bolile cele mai grave cauzate de expunerea intempestivă la soare. Expuse la radiaţii infraroşii sau ultraviolete, banalele noastre aluniţele pot duce la forme grave de cancer. Soarele este, de fapt, cel mai important factor de risc în apariţia melanomului”, explică, pentru Adevărul, dermatologul Viorel Pătraşcu. 

În cazul în care aveţi aluniţe, utilizarea unei creme de faţă cu factor de protecţie solară nu este suficientă ca să vă ferească de probleme. Mult mai eficientă este acoperirea aluniţelor  de pe faţă cu plasturi speciali, dar cel mai indicat este să apelaţi la bisturiu pentru a le îndepărta.

Explozie de pistrui

Nu la fel de grave, dar foarte frecvent întâlnite ca efect al razelor solare sunt petele pigmentare. O expunere raţională la soare, cu protecţie adecvată, le ţine sub un oarecare control, pe când statul în exces la plajă poate conduce la explozie a numărului lor. Cremele de protecţie solară pentru faţă ajută, dar nu protejează 100%. 

Pusee de acnee

Chiar dacă într-o primă fază, expunerea poate lăsa impresia că estompează coşurile, în cele din urmă vom ajunge să constatăm că ele s-au înmulţit. Explicaţia este simplă: soarele are acţiune antiinflamatoare asupra pielii, însă expunerea prelungită are ca efect îngroşarea pielii, astuparea porilor, blocarea secreţiei de sebum şi, în consecinţă, apartiţia unor pusee de acnee.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite