Noi creşe vor fi construite în Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent există doar 13 creşe, 11 dintre ele fiind în Piteşti. Conform analizei autorittăţilor locale ar mai fi nevoie de 33 de creşe în judeţ care să asigure un număr de 1850 de locuri pentru copii. Rămâne de văzut câte vor fi construite prin fonduri de la minister.

Proaspetele mame din Argeş care vor să se întoarcă mai repede la lucru şi nu au în grija cui să-şi lase copiii, pot răsufla acum uşurate. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să construiască 400 de creşe la nivel naţional, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. La capitolul modernizarea localităţilor, ministrul Elena Udrea vrea să bifeze, pe lângă reabilitarea drumurilor judeţene şi construirea de grădiniţe şi creşe.


Programul este binevenit mai ales în Piteşti, acolo unde părinţii şi autorităţile se confruntă cu o problemă de ani buni: deficitul mare de locuri în creşe şi grădiniţe. În urma unei analize cerute de prefect, s-a stabilit că în prezent, în Argeş există 13 creşe, 11 dintre acestea fiind în Piteşti şi câte una în Curtea de Argeş şi Mioveni, cu o capacitate totală de 585 de locuri.


E nevoie de 1850 de paturi pentru micuţi
Necesarul unor astfel de cămine pentru micuţii până la vârsta de trei ani este însă mult mai mare, de 33. Astfel s-ar crea un număr de 1850 de locuri pentru copii. Localităţile care au solicitat construirea de creşe sunt: Piteşti, care are nevoie de încă două creşe cu 80 de locuri în total, Curtea de Argeş – 4 creşe cu 150 de locuri, Câmpulung – 3 creşe cu 250 de locuri, Mioveni – 2 creşe cu 300 de locuri, Topoloveni -  o creşă cu 50 de locuri, Ştefăneşti – 2 creşe cu 80 de locuri, Costeşti – o creşă cu 40 de paturi, Albeştii de Muscel şi Bogaţi – câte o creşă cu 20 de paturi, Mozăceni şi Şuici – câte o creşă cu 25 de paturi, Boteni, Muşăteşti, Vedea şi Vlădeşti – câte 30 de locuri fiecare, Albota, Bălileşti, Bârla, Bradu, Oarja şi Tigveni – câte o creşă cu câte 40 de paturi, Drăganu – 60 de paturi.


Comunele învecinate Piteştiului, Bascov şi Mărăcineni,  au nevoie de un număr mai mare de locuri. Primăria Bascov a solicitat construirea a două creşe cu 200 de locuri, iar Mărăcineniul înfiinţarea unei creşe cu 100 de locuri.


Banii vin de la Ministerul Dezvoltării
“Construirea creşelor se va face din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar autorităţile locale vor pune la dispoziţie gratuit terenul”,a declarat prefectul de Argeş, Gheorghe Davidescu.


 „Au prioritate la finanţare proiectele care au solicitat finanţare prin programe finanţate din fonduri europene, dar nu au fost selectate la finanţare, sau care dispun de documentaţii tehnico-economice întocmite conform legislaţiei în vigoare, cele care au fost finanţate într-o primă etapă din fonduri proprii, iar din cauza lipsei surselor de finanţare nu au putut fi realizate integral, precum şi cele din localităţile unde nu există grădiniţe sau numărul de locuri din acestea este insuficient”, se precizează în art. 15 din program.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite