CEZ România a lansat primul Raport de impact din domeniul energiei electrice: „Fiecare angajat al companiei susţine alte 5,6 locuri de muncă în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul CEZ in Romania a prezentat, săptămâna aceasta, în premieră, la Piteşti, Raportul de impact socio-economic al operaţiunilor derulate în ţara noastră în ultimii 12 ani. Potrivit acestei analize, valoarea adaugată totală generată de Grupul CEZ în România se ridică la circa 1,7 miliarde lei în 2016. Raportul a fost elaborat pe baza metodei Input-Output, elaborată de un laureat al Premiului Nobel.

Calculul amprentei la nivelul societăţii româneşţi s-a făcut în funcţie de impactul direct generat de activitate, impactul indirect, legat de tranzacţiile de afaceri ale Grupului CEZ în România cu furnizorii săi şi impactul indus, o consecinţă a unui impuls suplimentar creat în economie prin cheltuielile angajaţilor Grupului CEZ în România şi a cheltuielilor angajaţilor furnizorilor.

Impactul economic

Potrivit raportului de impact, realizat de compania de servicii de consultanţă Deloitte, valoarea adăugată totală generată de Grupul CEZ în România se ridică la circa 1,7 miliarde lei în 2016, fiecare RON generat direct multiplicându-se în alţi 3,6 RON în economia românească, prin impactul adiţional indirect şi indus.

"În 2016, Grupul CEZ în România a plătit 2,89 miliarde de RON furnizorilor români, de 9 ori mai mult decât celor străini, plăţile către furnizorii români reprezentând practic 90% din totalul plăţilor efectuate către furnizorii săi. Totodată, fiecare angajat al companiei susţine alte 5,6 locuri de muncă în România.Potrivit raportului de impact, Grupul CEZ în România a vândut în anul 2016 o cantitate de peste 3,37 TWh de energie electrică, asigurându-şi o cota de 7,2% din piaţă consumatorilor finali de electricitate şi a distribuit energie către 1,4 milioane de locuri de consum", se arată în raport.

Grupul CEZ în România deţine cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa     

Producţia de energie din surse regenerabile realizată în România a condus, în cei 7 ani de activitate, la reducerea emisiilor de CO2 cu 2,3 milioane de tone, diminuand în acest fel costurile sociale legate de poluare cu peste 80 de milioane de euro. De asemenea, investiţiile efectuate pentru modernizarea reţelei de distribuţie au dus la reducerea emisiilor cu alte peste 200.000 de tone de CO2, cantitate echivalentă cu emisiile generate de consumul de energie electrică a peste 28.000 de gospodării timp de un an de zile.

„Raportul de impact demonstrează cu cifre, bazate pe o procedura de măsurare recunoscută la nivel global, ceea ce noi, în familia CEZ, am construit în 12 ani: o companie responsabilă, un bun vecin al comunităţilor unde activăm şi un actor important pentru eforturile de protejare a mediului. Noi suntem conştienţi că avem o responsabilitate importantă faţă de cei 1800 de angajaţi ai noştri şi faţă de cei peste 3 milioane de clienţi – să asigurăm un viitor mai bun copiilor noştri. Pentru a atinge acest scop, am investit din anul 2008 peste 210 milioane de euro în eficientă energetică, echivalentul bugetului judeţului Gorj în 2014. Vom continuă să investim în tehnologii verzi şi în anii care vin pentru a fi pregăţiţi pentru provocările viitorului”, a declarat Martin Zmelik, Country Manager al Grupului CEZ în România.

De asemenea, Grupul CEZ în România a început investiţiile în staţii de încărcare a autoturismelor electrice şi a achiziţionat astfel de autovehicule care au parcurs aproape 20.000 de kilometri ”verzi” în doar un an de la achiziţionare.

"Având în vedere că Grupul CEZ în România deţine cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa şi sistemul hidroenergetic din Caraş Severin, acesta este cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din România", se mai arată în raport.

Impact social: donaţii pentru 10 mii e pacienţi

Acelaşi raport arată că 10 mii de pacienţi din judeţul Vâlcea au beneficiat de donaţiile Grupului CEZ în 2016, iar în perioada 2006 - 2016, Grupul a investit 11,7 milioane de lei în cursuri de formare pentru angajaţi. Suma este echivalentă cu cheltuielile pentru organizarea a 2.200 de stagii de pregătire de câte 3 luni, organizate de autorităţile locale.

"Raportul a fost elaborat pe baza metodei Input-Output, elaborată de economistul şi laureatul Premiului Nobel Wassily Leontief, care cuantifica impactul socio-economic al Grupului CEZ în România asupra sectoarelor şi economiei naţionale", se arată într-un comunicat transmis de Grupul CEZ.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite