Cea mai simpă reţetă de iaurt cu mentă. Care sunt beneficiile acestui preparat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Menta este un condiment popular în bucătăria internaţională, nu doar datorită inconfundabilei sale arome, ci şi substanţelor sale active, care o recomandă în profilaxia şi terapia naturistă a bolilor digestive, respiratorii sau circulatorii. Pornind de la exemplele altora ne putem bucura şi noi de beneficiile sale terapeutice, nu doar consumând-o sub formă ce ceaiuri şi tincturi, ci şi exploatând-o mai des în mâncăruri.


Bucătăria libaneză a reuşit să demonstreze că menta se potriveşte perfect în iaurturi. Şi nu doar pentru că-i conferă o savoare pe care puţini români au descoperit-o în această formulă, ci şi pentru că-i potenţează iaurtului beneficiile. Asta pentru că mentolul are efect antispastic, antiseptic, carminativ (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale) şi colagog (stimulează evacuarea bilei în duoden), efect antiinflamator asupra sinusurilor şi efect vasodilatator la nivelul mucoasei nazale.

“Adaosul de mentă acţionează ca un adjuvant în tulburările digestive şi hepatice, pentru că stimulează secretiile gastrice şi biliare, combate colicele hepatice, infecţiile gastrointestinale, spasmele pilorice şi gastrointestinale, colită spastică şi de fermentaţie intestinală, greaţa, voma, aerofagia, digestia leneşă, balonările abdominale, diareea cronică, dizenteria şi indigestia, curaţă intestinele, având efecte benefice în caz de intoxicaţii şi  chiar oxiurază”, explică fitoterapeutul Elena Badea.

Specialistul recomandă o reţetă simplă de raurt cu mentă: (lebneh) – reţeta libaneză:

La 200 ml de iaurt sau chiar  lapte bătut (din comerţ sau preparat acasă) se adaugă 2-3 frunze de mentă, verzi, tăiate mărunt, doi căţei de usturoi tăiaţi şi puţină zeamă de lămâie. Se mai adaugă sare şi piper după gust, câteva picături de ulei de măsline şi, opţional, un praf de oregano sau cimbru. Amestecul se lasă la scurs până nu mai are zer deloc. Se consumă rece”, precizează Elena Badea.

Pentru o reţetă 100% homemade, putem obţine singuri baza acestui preparat (iaurtul simplu, de casă). Laptele de vacă (dar poate fi şi de oaie sau capră) se fierbe, după care se lasă la răcit până când ajunge în jurul valorii de 40-45˚C. Se adaugă o linguriţă de iaurt din comerţ (care să conţină culturi de L. Acidophilus, L. Bulgaricus, S. Thermophilus, , Bifidus sau L. Casei) şi se amestecă bine compoziţia. Se toarnă în borcane sau pahare şi se lasă la cald cca. 3 ore pentru dezvoltarea bacteriilor lactice. La expirarea timpului, când compoziţia este coagulată, recipientele se mută la rece, altfel, vom compromite iaurtul, printr-o acidifiere exagerată.

Din acest iaurt preparat acasă putem păstra câteva linguriţe pentru adăugarea în următoarea tranşă de iaurt homemade.

De la această reţetă de bază, prin adăugarea ingredientelor recomandate în reţeta precedentă, obţinem savurosul iaurt lebneh, de casă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite